Вчені знайшли новий спосіб впливати на ракові клітини: запустять "бомбу сповільненої дії"

Ірина Батюк — 29 листопада 2023, 17:12

Вчені знайшли спосіб "вибити двері", що ведуть до серця ракових пухлин. Це може зробити їх вразливими до медикаментозного лікування.

Вчені з Каліфорнійського університету в Девісі та Університету Індіани у дослідженні, опублікованому в Cell Death & Differentiation, вивчали способи впливу на клітини, які вистилають пов'язані з пухлиною кровоносні судини, пише Science Alert.

"Ці судини контролюють доступ до пухлинної тканини, і поки вони не відкриті, імунні клітини не можуть проникнути в ракову пухлину, щоб боротися з нею. Водночас FAS рецептор (або CD95) при активації правильним антитілом запускає запрограмовану смерть клітини і є "бомбою сповільненої дії" для раку", – зазначають вчені.

На їхню думку, роль Fas "в імунотерапії раку недооцінюють": на сьогодні жодне антитіло з Fas не пройшло клінічних випробувань. Однак у ході лабораторних експериментів на мишах і людських клітинних лініях вченим вдалося ідентифікувати специфічні антитіла, які викликають самознищення клітини при приєднанні до Fas-рецепторів.

Фото: vitanovski/Depositphotos

"Попередні спроби націлитися на цей рецептор були безуспішними. Але тепер, коли ми визначили цей епітоп (специфічну частину "рецептора смерті" – ред.), можемо говорити про терапевтичний успіх, який допоможе націлитися на Fas у пухлинах", – пояснив імунолог і старший автор дослідження Джогендер Тушир-Сінгх.

За даними дослідників, антитіло, яке пов'язується з епітопом, насправді стає перемикачем смерті клітини. Щойно його вдається увімкнути, більш ефективними стають інші методи лікування раку, зокрема CAR-T – терапія, що працює шляхом програмування власних лейкоцитів людини на зв'язування та атаку певних типів ракових клітин.

Медикаменти отримують доступ до більшої кількості цілей, які часто згруповані разом і приховані всередині пухлини.

У ході нового дослідження вчені розробили два сконструйовані антитіла, які прикріпили до Fas-рецепторів. Вони надзвичайно ефективно викликали саморуйнування супутніх клітин і змогли впоратися з раком яєчників та іншими лініями пухлинних клітин, виведеними у лабораторії.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Львові лікарі провели пацієнтці рідкісну операцію з видалення раку підшлункової залози.

Читайте також: За 20 років у США знизилася смертність дітей і підлітків від раку на 24%

Реклама:

Головне сьогодні