В якому м'ясі найчастіше бувають паразити та чи вбиває їх приготування – пояснення 

Вікторія Андрєєва — 31 грудня 2023, 15:00

У напівсирому або погано приготовленому м'ясі можуть лишатися личинки паразитів.

Інкубаційний період становить кілька місяців, однак симптоми – проноси, розлади травлення, втрата ваги, апетиту – можуть виникати й швидше.

Про те, як убезпечити себе від паразитів в м'ясі розповіла лікарка-інфекціоністка медичної мережі "Добробут" Ірина Красько.

Які паразити можуть жити в м'ясі

Найбільш поширеними паразитами в м'ясі є ціп'яки.

"Бичачий та свинячий ціп’яки можуть бути у м'ясі, що не пройшло ветеринарний контроль. Вони викликають таку хворобу як теніоз.

Паразит "поселяється" в кишківнику людини, пошкоджує його стінки. Він також може висмоктувати вітамін В12, який потрібен людині для нервової тканини та побудови клітин крові", – пояснила Ірина Красько.

Фото: ArturVerkhovetskiy/Depositphotos

Є також інший паразит – трихінела. Він зустрічається доволі рідко – у дичині та у свинині.

Свиней попередньо можна убезпечити від цього паразита – для цього тварин потрібно годувати тільки сертифікованими кормами та не давати їсти трупи інших тварин.

У їжі також може зустрічатися паразит Toxoplasma gondii – він викликає таку хворобу як токсоплазмоз. Заразитися ним можна через споживання недостатньо обробленого або сирого м’яса, через заражені овочі або з немитих рук.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) вважає цього паразита четвертим найбільш потенційно шкідливим паразитом у світі. За попередніми оцінками, у світі цим паразитом інфіковано 30–50% населення.

Як убезпечитись від зараження паразитами в м'ясі

Ірина Красько зазначає, що в м'ясі паразитів інколи видно неозброєним оком – це можуть бути білі волокна у сирому м'ясі від кількох міліметрів у довжину. Таке м'ясо варто викинути, бо їсти ці волокна навіть після обробки небезпечно.

Щоб убезпечити себе від потрапляння паразитів, м'ясо треба піддавати достатній термічній обробці. Воно має бути:

  • не червоне;
  • без крові;
  • м’яке.

"Соління, копчення, в'ялення, витримка в соляних шафах не вбиває паразитів. Тому варто обробити таке м'ясо, щоб мінімізувати ризик зараження.

М'ясо має бути достатньо провареним, прожареним або протушкованим. Його треба готувати мінімум 30 хвилин та досягнути температури всередині від 63°C до 71°C", – зазначила лікарка.

Те саме стосується й риби – м'ясо має бути непрозорим, відділятися від кісток та досягнути 70°C й вище, додала фахівчиня.

Які симптоми зараження паразитами

За словами Ірини Красько, випадків зараження паразитами з м'яса стає все менше з кожним роком. Але у разі нездужання варто звернутись до лікаря.

"Це доволі типове нездужання, коли у пацієнта виникає діарея, здуття та закреп – і ці стани чергуються приблизно впродовж місяця без очевидних причин в харчуванні", – каже лікарка-інфекціоністка.

Вона додала, що у групі ризику переважно люди зі слабким імунітетом.

Нагадаємо, що попри малу кількість випадків, є ризик зараження паразитами. У Львові у 2023 році прооперували пацієнтку, печінку та жовчний міхур якої ледь не знищили паразити.

Читайте також: Як правильно розморожувати м'ясо: 4 способи від експертів

Реклама:

Головне сьогодні