У Львові прооперували пацієнтку, печінку та жовчний міхур якої ледь не знищили паразити

Яна Осадча — 22 лютого 2023, 12:50

У Львові лікарі врятували жінку, печінку та жовчний міхур якої ледве не знищили 7-міліметрові рідкісні гельмінти.

Пацієнтку прооперували в лікарні Святого Пантелеймона, повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Три місяці тому 51-річній мешканці Волині Людмилі почалася нудота та біль у правому підребер'ї. Жінка звернулась до лікарів, однак вони причини погіршення стану не виявили.

Протягом наступного місяця жінці значно погіршало. Від болю Людмила майже перестала спати. У неї була висока температура і вона відчувала сильну слабкість. Згодом до симптомів додалася жовтяниця.

Фото: Перше медичне об’єднання Львова. Опубілковане за згодою пацієнтки

За допомогою обстежень медики діагностували у жінки альвеококоз (важке паразитарне захворювання, спричинене одним з видів гельмінтів) правої долі печінки. Права частка печінки разом з її великими судинами та жовчним міхуром були уражені.

Лікарі ухвалили рішення про оперативне втручання і видалили пацієнтці праву частку печінки та жовчного міхура. Операція тривала три години.

Людмила провела три дні в реанімації і сім днів – у відділенні хірургії. Наразі стан пацієнтки задовільний, на неї чекає реабілітація та контрольний огляд за два тижні.

За словами медиків, джерелом поширення альвеококозу є дикі тварини, зокрема, гризуни, які виділяють заповнені яйцями частинки у довкілля.

До організму людини личинки паразитів потрапляють через травну систему. Найчастіше так стається під час контакту з немитою їжею: на полюванні, під час збору ягід чи лісових продуктів та навіть після контакту з собаками чи котами.

Личинки осідають в печінці, легенях, рідше – у структурах головного мозку. Їхня довжина сягає 7 мм.

Захворювання – рідкісне та становить 1,37-3,85 на 100 тис. населення. На Львівщині, згідно зі статистикою, щороку оперують до 20 людей з альвеококозом. Через надто пізнє звернення до спеціалістів частину таких пацієнтів не вдається врятувати.

Нагадаємо, у Львові у 13-річних сестер-близнючок через передозування вітаміном А випало волосся, а на тілі почала відшаровуватися шкіра.

Читайте також: Боліли зуби, а виявилося – інфаркт: лікарі "швидкої" реанімували пацієнтку дорогою до лікарні

Реклама:

Головне сьогодні