Психоделічні препарати, ймовірно, допомагають лікувати ПТСР у ветеранів війни – вчені

Анастасія Поя — 5 січня, 16:44

Психоделічні препарати здатні знизити рівень депресії та симптоми посттравматичного стресового розладу, які, зокрема, розвиваються у ветеранів війни.

Про це свідчать результати дослідження вчених зі Стенфордського університету в Каліфорнії, повідомляє New Scientist.

Науковець Нолан Вільямс разом із колегами дослідив 30 чоловіків-ветеранів збройних сил США, які мали черепно-мозкові травми.

Кожен учасник провів у лікувальному центрі п’ять днів. Протягом цього часу всім їм давали дозу психоделічної речовини, яку виготовляють на основі рослини ібога, що росте в Африці.

Фото: SDI Productions/Getty Images

Також учасники могли відвідувати заняття з йоги, масажу та медитацій.

До та після отримання препарату з ветеранами спілкувалися психотерапевти, які визначали рівень їхнього стану за шкалою оцінки інвалідності Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Зазначається, що на початку дослідження учасники в середньому набирали по 30 балів, що означає легку та помірну інвалідизацію.

Через чотири-п'ять днів після лікування цей показник впав нижче 20 балів, а через місяць – приблизно до 5, що свідчить про відсутність інвалідності, кажуть вчені.

За їхніми даними, після прийому психоделічного препарату, впродовж місяця у щонайменше 83% учасників зникли ознаки депресії, тривожності, а також посттравматичного стресового розладу.

Також, за словами дослідників, у ветеранів покращилися когнітивні функції, зокрема реакція та пам’ять.

"Результати дослідження є першими доказами того, що психоделічні препарати мають нейрореабілітаційні ефекти", – зазначив дослідник Нолан Вільямс.

Водночас вчений з університету Джона Гопкінса в штаті Меріленд (США) Альберт Гарсія-Ромеу закликає не робити поспішних висновків щодо дієвості препаратів.

"Проблема полягає в тому, що й контроль за групою учасників був відсутні. Адже покращити стан ветеранів могли і розмови з терапевтом, відвідування оздоровчих заходів або подорожі", – каже Гарсія-Ромеу.

Раніше ми розповідали про те, чому не у всіх українців буде ПТСР.

Читайте також: Війна вбила морально? Дізнайтесь, чи немає у вас симптомів ПТСР

Реклама:

Головне сьогодні