Вчені виявили 5 підтипів хвороби Альцгеймера

Ірина Бура — 17 січня, 15:56

Приблизно 32 мільйони людей у всьому світі страждають на хворобу Альцгеймера – тип деменції, що спричиняє втрату пам'яті та інші когнітивні проблеми.

Наразі не існує ліків від хвороби Альцгеймера, і дослідники все ще не до кінця впевнені, що саме викликає недугу. Існують деякі ліки, які допомагають боротися із симптомами і потенційно уповільнюють прогресування хвороби.

Вчені з медичних центрів Амстердамського університету та Маастрихтського університету в Нідерландах визначили п'ять біологічних варіантів хвороби Альцгеймера. Результати дослідження опубліковані в журналі Nature AgingTrusted Source. Дослідники вважають, що це відкриття може вплинути на те, як будуть розроблятися і призначатися майбутні методи лікування хвороби Альцгеймера, пише Medical News Today.

Хоча вчені наразі достеменно не знають точної причини виникнення хвороби Альцгеймера, у більшості з них збігаються думки, що для недуги характерне утворення бета-амілоїду і тау білка.

Фото: monkeybusiness/Depositphotos

Докторка Бетті Таймс, доцентка кафедри неврології, візуалізації мозку та нейродегенерації в медичних центрах Амстердамського університету і провідна авторка цього дослідження, розповіла, що вона та її команда вирішили дослідити інші біологічні процеси, які також можуть впливати на хворобу Альцгеймера.

ВІДЕО ДНЯ

"Це було важко зробити, оскільки мозок людини не є легкодоступним. Нові методи дозволили виміряти багато білків у спинномозковій рідині, а рівні цих білків дають детальну картину процесів, які відбуваються в мозку.

Тож ми використали ці інновації, щоб дослідити, чи можна виділити певні підгрупи пацієнтів з хворобою Альцгеймера, які мають відмінні біологічні процеси, що лежать в основі хвороби", – каже Бетті Таймс.

Які існують 5 біологічних варіантів хвороби Альцгеймера?

Вчені дослідили трохи більше тисячі білків у спинномозковій рідині 419 людей з хворобою Альцгеймера та виявили п'ять біологічних варіантів хвороби.

За словами докторки Таймс, перший підтип характеризувався аномальним розростанням нервових клітин.

Другий підтип мав гіперактивну імунну систему, що погіршувало перебіг хвороби, а третій підтип мав проблеми з синтезом білків – порушенням метаболізму рибонуклеїнової кислоти (РБК).

Четвертий підтип хвороби мав пошкодження в судинному сплетінні головного мозку, що виробляє спинномозкову рідину. А п'ятий підтип показав витік спинномозкової рідини через гематоенцефалічний бар'єр.

Результати дослідження можуть вплинути на розробку ліків – вчені

Дослідники вважають, що ці висновки можуть вплинути на майбутні розробки і призначення ліків від хвороби Альцгеймера.

"Існування цих підтипів хвороби свідчить про те, що кожен з них може потребувати різного лікування. Майбутні випробування повинні враховувати це і тестувати лікування на підтипах, які відповідають механізму дії препарату.

Крім того, кожне майбутнє дослідження хвороби Альцгеймера повинно бути розмежоване на підтипи, щоб можна було визначити, які з них найкраще реагують на лікування. Майбутні випробування також повинні враховувати, що побічні ефекти від ліків у різних підтипах можуть відрізнятися", – пояснив Пітер Єлле Віссер, професор молекулярної епідеміології хвороби Альцгеймера в Маастрихтському університеті в Нідерландах і старший автор цього дослідження.

За словами докторки Карен Д. Салліван, сертифікованої нейропсихологині, це дослідження є "надзвичайно обнадійливим".

"У деяких пацієнтів спостерігається повільне і стійке погіршення хвороби, в той час як в інших хвороба швидко прогресує. В одних переважають симптоми з погіршенням пам'яті, а в інших спостерігаються зорові та просторові порушення. Виявлення цих п'яти специфічних підтипів хвороби Альцгеймера є необхідною відправною точкою для персоналізованого підходу до лікування кожного підтипу", – зазначила вона.

Докторка Дженніфер Брамен, старша наукова співробітниця Тихоокеанського інституту неврології в Санта-Моніці, Каліфорнія, яка не брала участі в поточному дослідженні, вважає: якщо автори дослідження мають рацію у своїй гіпотезі про те, що різні варіанти хвороби Альцгеймера можуть по-різному реагувати на лікування, з'являється можливість переглянути препарати, які були багатообіцяючими в попередніх дослідженнях, але в цілому виявилися неефективними.

Читайте також: Вчені визначили 15 факторів, які значно збільшують ризик захворіти на ранню деменцію

Реклама:

Головне сьогодні