На Харківщині запрацювала перша мобільна аптека: вона доставлятиме ліки у віддалені села. ФОТО

Ірина Бура — 18 січня, 16:04

Перша мобільна аптека розпочала свою роботу в Харківській області. Проєкт охоплює 80 населених пунктів області і діятиме виключно у сільській місцевості, де відсутні стаціонарні аптечні пункти.

Мобільні аптеки мають вирішити проблему доступності ліків у селах, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я.

У період воєнного стану вони також можуть працювати на прифронтових територіях і в зонах надзвичайних ситуацій.

У пересувних аптеках відпускатимуть як безрецептурні препарати, так і лікарські засоби, що реалізуються за рецептом – він може бути паперовим чи електронним.

Перша мобільна аптека розпочала свою роботу в Харківській області

"Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати, зокрема й ті, що покриває державна програма "Доступні ліки", тобто безоплатно або з невеликою доплатою ❞, – зазначив міністр охорони здоровʼя Віктор Ляшко.

Тепер жителі 80 населених пунктів області зможуть отримати необхідні їм для лікування медпрепарати

У мобільних аптеках не продаватимуть наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

У відомстві зазначають: пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади. Маршрут формуватиметься відповідно до потреб громад, визначених сімейними лікарями, та з урахуванням безпекової ситуації у регіоні.

Транспортний засіб обладнаний касовим апаратом і холодильним обладнанням, має контроль температури та вологості повітря.

Пацієнти отримуватимуть інформацію про прибуття мобільної аптеки від сімейного лікаря або місцевої влади

Автомобіль містить напис "мобільний аптечний пункт" та інформацію про приналежність до певної аптеки чи аптечної мережі.

За словами Віктора Ляшка, наразі держава співпрацює з "Укрпоштою" для того, щоб доставляти ліки в усі регіони країни за принципом мобільної аптеки.

"Очікуємо, що наш поштовий оператор стане ще й оператором доставки лікарських засобів і найближчим часом доставлятиме ліки до кожного віддаленого населеного пункту нашої країни", – зазначив він.

УСІ ФОТО: МОЗ

Міністр охорони здоровʼя також наголосив, що вартість лікарських засобів у мобільній аптеці не відрізнятиметься від встановленої у загальній мережі аптек.

Читайте також: Як українцям купити ліки за електронним рецептом: інструкція

Реклама:

Головне сьогодні