Назвали головну причину смертей від серцево-судинних хвороб в Україні
З 4,3 мільйонів смертей від серцево-судинних хвороб 2,1 мільйони спричинені поганим харчуванням.
250 000 таких смертей трапились в Україні.
Фото: DmitryPoch/Depositphotos |
Про це йдеться в дослідженні міжнародної команди дослідників з університету Мартіна Лютера, Єнського університету імені Фрідріха Шиллера та Вашингтонського університету.
Для дослідження вчені використовували данні з бази Глобального тягаря захворювань (ГТЗ) з 1990-го по 2016-й роки.
Вони проаналізували розповсюдження таких серцево-судинних хвороб як інфаркти та інсульти в 51 країні, які Всесвітня організація здоров’я окреслила як "Європейський регіон".
Також проаналізували дані з Вірменії, Азербайджану, Туркменістану, Ізраїлю, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туреччини та Узбекистану.
На базі раціону та інших факторах ризику в цих країнах дослідники розрахували процент смертей, які виникли через погане харчування. Наприклад, низьке споживання цільного зерна, горіхів, фруктів, а також високе споживання солі.
У 2016 році через нездорове харчування в різних країнах світу померло:
- 600 000 людей в Росії;
- 250 000 в Україні;
- 160 000 в Німеччині;
- 97 000 в Італії;
- 75 000 у Великій Британії;
- 67 000 у Франції.
Найменше від серцево-судинних хвороб, які спричинені незбалансованим харчуванням, помирають в Ізраїлі та Іспанії.
Показник смертей через серцево-судинні захворювання на 100 000 населення у Східній Європі виявився найвищим в Україні (349 смертей на 100 000).
Основні порушення раціону, які спричинюють серцево-судинні захворювання:
- дієта з низьким вмістом цільного зерна, насіння, фруктів, овочів, бобових, клітковини, полінасичених жирних кислот, омега-3 кислот;
- дієта з високим вмістом солі, трансжирів, обробленого м’яса, цукру.
Серед хвороб у дослідженні опинились: ішемічна хвороба серця, ішемічний інсульт, геморагічний інсульт, гіпертензивна кардіопатія, кардіоміопатія, міокардити, передсердна фібриляція, аневризма аорти, ендокардит, ревматичні захворювання серця, захворювання периферійних судин та інші.
Вчені стверджують, що 1 з 5 смертей можна було б попередити збалансованим харчуванням.
Вас також зацікавить: