Чому варто додати креветки до свого раціону? Пояснює дієтологиня

Віра Шурмакевич — 18 грудня, 09:00
Чому варто додати креветки до свого раціону? Пояснює дієтологиня
Креветки позитивно впливають на роботу мозку та серцево-судинної системи
peterkocherga/Depositphotos

Креветки – це не просто делікатес, що асоціюється з відпусткою на узбережжі чи вечерею у вишуканому ресторані. Це справжній суперфуд з глибин океану, адже поєднує в собі ніжний смак, мінімум калорій та максимум користі.

Дипломована лікарка-дієтологиня Наталі Крталік-Лоутер розповіла для Cleveland Clinic, чому цей морепродукт варто додати до свого раціону та про його корисні властивості.

Поживна цінність креветок

У 100 грамах (3,5 унції) варених креветок міститься:

  • 99 калорій;
  • 24 грами білка;
  • 0,056 грама насичених жирів;
  • 111 міліграмів натрію;
  • 189 міліграмів холестерину.

Вони також є хорошим джерелом заліза, міді, цинку, фосфору та калію.

Однією з головних причин, чому люди уникають креветок, є високий вміст холестерину. Але Крталік-Лоутер каже, що це не є приводом для хвилювання, якщо вживати цей морепродукт у помірній кількості.

РЕКЛАМА:

"Хоча креветки містять багато харчового холестерину, дослідження показали, що для більшості населення це не завжди має найбільший вплив на рівень холестерину в крові.

Креветки містять мало насичених жирів, а саме вони є головними чинниками підвищення холестерину", – зазначила медикиня.

Причини, чому креветки варто додати до свого раціону

Підтримують здоров'я серця

Як і деякі види риби, креветки є чудовим джерелом омега-3 жирних кислот – вони сприяють зміцненню здоров'я очей, поліпшенню роботи мозку, а також позитивно впливають на здоров'я серця.

Омега-3 жирні кислоти допомагають зменшити накопичення бляшок в артеріях і знизити ризик серцевих захворювань.

Крім того, креветки є хорошим джерелом фосфору і калію – ці елементи допомагають регулювати артеріальний тиск і захищати артерії від закупорювання.

Позитивно впливають на роботу мозку

Креветки містять астаксантин – потужний антиоксидант, який надає їм червоно-помаранчеве забарвлення. Він допомагає захищати клітини мозку від пошкодження.

Науковці досліджують потенціал морепродуктів у захисті від неврологічних хвороб, як-от деменція. Креветки також є хорошим джерелом вітаміну В12, який:

  • покращує пам'ять та швидкість мислення;
  • регулює настрій та бере участь у синтезі ДНК;
  • підтримує здоров'я кісток.
Підтримують імунну систему

Креветки зміцнюють імунну систему. Завдяки високій концентрації антиоксидантів та природних протизапальних сполук, вони допомагають імунній системі працювати максимально ефективно. Це робить їх незамінним компонентом дієти, спрямованої на боротьбу із запальними процесами.

Креветки також містять:

  • селен – необхідний мінерал для здоров'я щитовидної залози;
  • мідь, що допомагає запобігти анемії та зміцнює імунну систему.

"Мідь допомагає організму засвоювати залізо. А залізо необхідне для утворення гемоглобіну, щоб еритроцити могли переносити кисень", – додала лікарка-дієтологиня Наталі Крталік-Лоутер.

Натомість креветки є одним з найпоширеніших харчових алергенів. Тому вам слід відмовитися від їхнього вживання, якщо у вас алергія на молюсків, або відчуваєте такі симптоми, як-от:

  • закладеність носа;
  • кропив'янка;
  • свербіж;
  • набряк губ;
  • утруднене дихання.

Креветки можна приготувати кількома способами: варити у киплячій воді, смажити на сковорідці, запікати в духовці або на грилі.

Окрім того, не забувайте видаляти "кишкову вену" (темну смужку вздовж спинки) – це фактично травний тракт креветки. Вона може містити залишки їжі та неперетравлений пісок.

Якщо ж її залишити, під час їжі ви можете відчути характерний скрип піску на зубах та гіркий присмак.

Реклама:

Головне сьогодні