Джерело вітаміну С та не тільки: все про користь шипшини
У передчутті зими хочеться збагатити організм вітамінами. Люди традиційно надають перевагу фруктам з високим вмістом вітаміну С, чаям з ягід, калини та шипшини.
Шипшина – це яскраво-червоні чи помаранчеві ягідки округлої або овальної форми, що формуються біля основи квітки дикої троянди Rosa canina. Зазвичай її плоди збирають після перших заморозків.
Сучасні дослідження зосереджені на антиоксидантних властивостях цієї рослини. Її плоди містять значну кількість вітаміну C та можуть допомогти здоров'ю серця і шкіри.
Чай із шипшини, який готують зі свіжих або висушених плодів, має легкий квітковий аромат та характерний солодко-кислуватий смак, а от в сирому вигляді її краще не вживати.
Щоб дізнатися про користь шипшини та її вплив на здоров'я, "УП. Життя" використала джерела Healthline, WebMD та National Library of Medicine.
Які корисні властивості чаю з шипшини?
- Джерело вітаміну С
Одна зі значних переваг шипшини – високий вміст вітаміну С.
Хоча кількість залежить від виду рослини, висоти зростання, умов та часу збору, шипшина входить до числа продуктів із найвищою концентрацією цього вітаміну.
До прикладу, апельсини в середньому містять близько 50-60 мг вітаміну C на 100 г. А у свіжих ягодах шипшини – приблизно 400 мг на 100 г, тобто у 8 разів більше.
Вітамін С відіграє ключову роль в роботі імунітету, адже він стимулює вироблення лімфоцитів (білих кров'яних клітин, що борються з інфекціями) та допомагає підтримувати захисний бар'єр шкіри.
Окрім цього, шипшина містить вітаміни A і E.
- Високий вміст антиоксидантів
- Високий вміст антиоксидантів
Антиоксиданти – це речовини, які захищають клітини від пошкодження.
Вживання продуктів і напоїв, багатих на антиоксиданти, може знижувати ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні хвороби та діабет 2 типу.
У дослідженні, де порівнювали антиоксидантний склад шести видів фруктових екстрактів, шипшина продемонструвала найвищу антиоксидантну активність.
Особливо багато в ній поліфенолів, каротиноїдів та вітамінів C і Е – потужних природних антиоксидантів.
Їхній вміст може суттєво різнитися залежно від виду рослини, часу збору та висоти, на якій вона росте. Цікаво, що шипшина, вирощена на великих висотах, зазвичай містить більше антиоксидантів. Також свіжі плоди мають значно вищу концентрацію антиоксидантів, ніж сушені.
- Може впливати на роботу серця
Завдяки високому вмісту антиоксидантів чай із шипшини може бути корисним для серцево-судинної системи.
Огляд досліджень показав, що вживання вітаміну С знижує рівень"поганого" холестерину та тригліцеридів – важливих факторів ризику хвороб серця.
Крім того, недостатня кількість вітаміну С у раціоні пов'язана з підвищеним ризиком смерті від серцево-судинних захворювань.
Шипшина багата також на флавоноїди – антиоксиданти, які допомагають знижувати тиск та покращувати кровопостачання серця.
- Може впливати на рівень цукру крові
При дослідженнях на мишах у них зменшувався рівень цукру натще та жирові відкладення в печінці після додавання порошку шипшини до раціону.
Однак дослідження на людях не підтвердили значного впливу порошку шипшини на рівень цукру або чутливість до інсуліну.
І знову ж таки – йдеться про вплив про порошку чи екстракту шипшини. Проте не варто вживати порошок шипшини, краще надавати перевагу натуральному чаю – це безпечніше для організму.
- Може зменшувати запалення та біль
Чай із шипшини багатий на протизапальні сполуки, зокрема поліфеноли та галактоліпіди (основні види жирів у клітинних мембранах).
Дослідження показують їхню здатність зменшувати запалення та біль у суглобах.
- Може уповільнювати старіння шкіри
Колаген – найпоширеніший білок у нашому організмі, що відповідає за пружність шкіри.
Вітамін С стимулює синтез колагену та захищає клітини шкіри від пошкоджень сонячним випромінюванням. А чай із шипшини містить його у високих концентраціях.
Також у шипшині є каротиноїди, які можуть запобігати руйнуванню колагену.
Кому не варто пити чай з шипшини?
Для більшості здорових дорослих чай із шипшини є безпечним.
Проте варто пам'ятати: надмірне споживання вітаміну С, який міститься у шипшині, може викликати нудоту, дискомфорт у шлунку, закреп або печію.
До прикладу, задокументовано клінічний випадок жінки, яка протягом 2 місяців пила великі обсяги чаю з шипшини (приблизно 2 літри на день). При цьому у неї розвинулося серйозне ушкодження нирок. Це показує, що дуже велика кількість такого напою може бути шкідливою.
Для здорових дорослих людей 1-2 чашки чаю з шипшини будуть цілком безпечними та корисними для організму.
Проте деяким людям варто бути обережними. Чай з шипшини не варто вживати:
- вагітним та жінкам на грудному вигодовуванні (ГВ);
Безпечність шипшини для вагітних і жінок, які годують грудьми, недостатньо вивчена, тому перед вживанням варто проконсультуватися з лікарем.
- людям з ризиком розвитку каменів у нирках;
Через високий вміст вітаміну С чай може підвищувати ризик утворення каменів у нирках в схильних до цього людей.
- тим, хто приймає препарати з літієм.
Якщо ви приймаєте медикаменти з літієм у складі, чай із шипшини може підсилювати його дію через сечогінний ефект, що може бути небезпечним.