У травні 16 українців госпіталізували з ботулізмом: це сталося після вживання домашньої продукції
Протягом травня в Україні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм.
Ймовірною причиною хвороби стали продукти домашнього виробництва, повідомили у Міністерстві охорони здоров’я.
Випадки ботулізму зафіксували у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та у Києві.
Найімовірнішим джерелом інфекції в усіх випадках стали продукти домашнього виготовлення – паштети, вʼялена риба та мʼясо.
Пацієнти отримали необхідну медичну допомогу. 14 з них ввели протиботулічну сироватку, яка наразі є у всіх областях.
Ботулізм – це важке харчове отруєння, яке спричиняє токсин, що продукується бактерією Clostridium botulinum у м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких м’ясних виробах (ковбаси, шинки) тощо.
Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм, у людини з’являються такі симптоми:
- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати);
- сильно виражена сухість у роті;
- нечіткий зір або двоїння предметів.
Ботулінічний токсин блокує сигнал до скорочення м’язів і викликає їхній параліч. У разі повного паралічу дихання людина може померти.
Токсин, який викликає ботулізм, ніяк не змінює зовнішній вигляд та смак продуктів. Вакуумне пакування також не дає гарантії безпеки.
"Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику. У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря!" – наголошують у МОЗ.
Нагадаємо, у 2023 році у Туреччині стався спалах ботулізму, який могла спричинити процедура для схуднення.