Тест

Василь Шкляр пропонує відрізати Крим, як ногу з гангреною

Таку думку новоспечений лауреат Шевченківської премії висловив в інтерв'ю УНІАН.

Василь Шкляр зауважив, що думки про від'єднання від України Донбасу та Криму він називає "філософією розпачу".

"Я ці думки висловлював ще на початку 90-их років. Зараз їх ще раз артикулював Андрухович і здійнявся великий галас", - додав він.

[L]

Письменник припустив, що "можливо, популяризувати цю думку не варто, але філософія розпачу продиктована об'єктивними речами".

"Якби провести кордон відповідно до результатів президентських виборів, то Україна була б менша територіально, але це була б повноцінна держава. Тут навіть розмов би не вели про те, скільки залишилося жити українській мові...", - переконаний автор.

"Так, давайте погодимося, Крим ніколи історично не був українською територією, і якщо нація хвора й не може перетравити, освоїти цю територію, то її краще позбутися. Це все одно, коли в людини гангрена ноги, і щоб усе тіло не захворіло, - її просто відрізають", - зазначив Василь Шкляр.

Письменник нагадав, як "колись до маленької Литви хотіли приєднати Калінінградську область". "Уявіть собі Литву і величезну область. Литовці відмовилися, вони кістьми готові були лягти, аби їм не збільшували територію. Вони знали, що це загроза їхній литовськості", - зазначив він.

"Тому не треба жити мріями "від Сяну до Дону". Якщо ці "неукраїнські" регіони від'єднаються, то Росія вже ніколи не становитиме серйозної загрози Україні", - переконаний Василь Шкляр.

У четвер зі слів самого Василя Шкляра стало відомо, що цього року він став переможцем Шевченківської премії за роман "Залишенець" ("Чорний ворон").