Що ми знаємо про каву?

Що ми знаємо про каву?

Проект "Зменшуй шкоду з Олександром Колядою" присвячений шкідливим звичкам та головному питанню – чи можливо знизити негативні наслідки для організму і дозволити собі маленькі слабкості?

Відповіді дає Олександр Коляда – науковий співробітник лабораторії епігенетики Інституту геронтології Національної академії медичних наук України.

Кава – яскравий приклад старого доброго біохакінгу. Ми ретельно відбираємо та обробляємо зерна рослини, для того щоб отримати з них напій з приємним смаком та ароматом, який має владу змінити роботу нашого мозку. А популярність цього напою підкріплюємо дорогою рекламною кампанією.

Вплив кави на наше здоров’я та самопочуття у першу чергу пов’язаний з дією кофеїну, що міститься у рослині. Цей алколоїд вигадано природою у якості отрути, що захищає рослину від комах.

Первісні біохакери були здивовані жвавістю тварин, що їли кофеїновмісні рослини, та почали й самі їх вживати задля власного апгрейду.

Як же працює кофеїн і чому нам так подобається. Наші тлінні тіла влаштовані таким чином, що всередині нас постійно працює система моніторингу стану бадьорості/втоми. На молекулярному рівні показником втоми є аденозин.

"Втомлені" клітини мозку, що давно не їли та довго напружувались, починають виділяти аденозин, чим пригнічують роботу оточуючих клітин мозку. На велику концентрацію аденозину мозок відповідає бажанням спати.

Аденозин також тісно пов’язаний із харчуванням, а його високий рівень є для мозку сигналом, що ми або задовго не їли, або довго бігали. У будь-якому випадку нам необхідно перепочити: поспати або хоча б пригальмувати роботу мозку, який жере забагато енергії.

Так сталося, що за своєю структурою молекула кофеїну дуже схожа на молекулу аденозину та може її замінити. Потрапляючи до організму людини, кофеїн стає основною ланкою у ланцюжку передачі сигналу втоми від клітин.

Таким чином кофеїн перешкоджає спілкуванню клітин на тему втоми. Тобто фонова втома в організмі є, але ніхто про неї не знає.

Принаймні, доки кофеїн не перетвориться на інші речовини, чим активно займається наша печінка.

Використовувати рослинну речовину для тимчасового обнуління мозку - це справжній біохакінг пройдешніх віків.

Сьогоднішні наймасштабніші дослідження показують хоч невеликий, але позитивний вплив кави на тривалість життя: хто каву вживає помірно – той живе довше.

Таким чином, кава зі своїм кофеїном зайняла пристойне місце поряд з потенційними геропротекторами, які активно розробляють та патентують фармфірми. Досить непогано як для зерен, що відпускаються без рецепту!

Важливо пам’ятати, що все вищезазначене стосується лише кофеїну. Проте результати нещодавних досліджень показали значний влив на здоров’я навіть кави без нього. Вочевидь, десь у каві на нас чекає ще багато цікавих речовин.

Окрім позитиву та гарного настрою від кави залишається й негативний осад. Це зовсім недивно, адже у всього, що справді працює, є побічні ефекти. Відсутність можливих побічних ефектів є лише ознакою того, що відсутній будь-який вплив на організм. Ось чому гомеопатія цілком безпечна, а вживання кави може мати не дуже приємні наслідки для здоров’я.

Зловживання цим напоєм загрожує різноманітними негараздами. Аж занадто нам не до вподоби підбадьорливі втручання напою у діяльність мозку.

Кава шкодить зубам та вашій посмішці, може викликати проблеми з серцем та безсоння. А погана кава може призвести й до більш серйозних наслідків для вашого здоров’я.

Так само, як усі хімічні речовини у всесвіті, кава сама по собі не є "гарною" або "поганою". Вся справа в концентрації та частоті вживання.

Користь та шкода активно змагаються в одній чашці кави. Коли ви відмовляєте собі в цьому напої-задоволенні ви ризикуєте разом з ризиками вилити й користь.

Дотримуйтесь принципів зниження шкоди й використовуйте напій за його прямим призначенням – дарувати насолоду та подовжувати вам життя.

  • Пийте каву без цукру та молока.

Цукор робить життя солодшим, але коротшим. А молоко гарна їжа для немовлят, але не всім дорослим воно йде на користь.

  • Пийте каву в першій половині дня.

Ввечері мозок накопичує сигнали втоми та керує процесами засипання. Щоб не втручатися в злагоджену роботу нашого природнього комп’ютеру, насолоджуйтесь кавовими напоями до 17 години.

  • Робіть собі дні без кави.

Дослідження показали довготривалий вплив кофеїну на наші клітини. Для реабілітації клітин від щоденної стимуляції, хоча б раз на тиждень давайте собі можливість відпочити від цього напою.

  • Лікарські засоби треба приймати мінімум за 2 години до або через 2 години після чашки кави.

Адже основна шкода кави пов’язана саме с небезпекою вживання кофеїну та деяких ліків одночасно. Алендронат та парацетрамол не варто вживати в один день з кавою, що містить кофеїн.

  • Спробуйте каву без кофеїну.

Особливо, якщо у вас безсоння, або ви відчуваєте інші негативні наслідки кавоманії. Ви гарантовано отримаєте задоволення від звичного приємного смаку, аромату, уникаючи шкідливої нейростимуляції.

Обирайте таку каву без кофеїну, що була отримана водним чи газовим способом декофеїнізації.

  • Не варто пити каву занадто гарячою.

Її вживання при температурі вищій за 65 градусів може бути пов’язане з ризиком розвитку раку стравоходу. У 2017 році ВООЗ визнала вживання надмірно гарячих напоїв, в тому числі кави та чаю, небезпечним для здоров’я.

  • Не пийте багато кави.

Це мабуть головна порада. Реакція на каву у різних людей різна, що пов’язано з генетичними особливостями. Одна-дві чашки кави на день – оптимальна доза. Більші концентрації кави вже можуть неконтрольовано впливати на вас: як позитивно, так і не дуже. Дотримуйтесь вищезазначеної норми, її вистачить для ранкової бадьорості. Якщо ви пристрасний поціновувач напою, можете дозволити собі ще кілька чашок безкофеїнової кави.

Варто пам’ятати, що розчинна кава містить таку саму кількість кофеїну, проте значно поступається натуральній у якості.

По можливості надайте перевагу якісному напою, що приготований професіоналами.

Фото надані Олександром Колядою

Реклама:

Головне сьогодні