Гастро-тур від шеф-кухара: куди й за чим їхати?

Гастро-тур від шеф-кухара: куди й за чим їхати?

В яку країну поїхати за новими гастрономічними враженнями? Що таке гастро-тур і як його правильно спланувати? На що варто звернути увагу і які висновки зробити згодом? Про це розповість шеф-кухар одного з найвідоміших ресторанів України "Veranda on the river" Сергій Башинський.

Чому гастро-тури – це важливо?

Гастро-тур – це новий формат подорожей. Під час нього ви не лише знайомитеся з культурою народу і місцевими пам'ятками, але і пізнаєте традиції крізь гастрономію.

Сергій Башинський - шеф-кухар ресторану Veranda on the river

До того ж, це нове бачення і нові ідеї, особливо для тих, хто хоче відчути кулінарне натхнення.

Відвідувати знамениті ресторани – круто, проте я обов'язково раджу зайти і в місцеві автентичні, найчастіше, маленькі заклади. Це вулична їжа, яка відразу демонструє вподобання жителів. Такий собі Чайна-таун для шанувальників азіатської кухні, або антипасті для поціновувачів італійської.

У будь-якому випадку, ви розвиваєтеся, відкриваєте для себе нову подачу і поєднання смаків.

Що ж таке гастро-тур?

Гастро-тур – це поїздка з вибором ресторанів, які вам корисні і цікаві. Іншими словами, це подорож з метою дегустацій.

Гастро-тур починається з визначення країни і, відповідно, ресторанів, які ви хочете відвідати. Їх можна обрати за декількома рівнями: топові, найбільш відвідувані, з найкращими відгуками. Далі – відхилятися від списку і орієнтуватися на рекомендації місцевих жителів.

Shila, Тель-Авів

У гастро-турі важливо виділити для себе кращі ресторани, а в них – страви, які сподобалися. Можна взяти їх за основу, змінити інгредієнти, поліпшити подачу і, таким чином, – отримати авторську страву.

Радимо їхати в триденний тур з відвідуванням 5-6 ресторанів. Там, в середньому, можна спробувати 12 страв.

Поставте перед собою правильну мету

Якщо створити меню – орієнтуйтеся на напрямок кухні і бажані для дослідження позиції. Після – оберіть заклад.

Коли ми вирушаємо з командою в гастро-тур, все одно в процесі щось змінюється.

Veranda on the river, Київ

Якщо ви їдете виключно в особистих цілях – орієнтуйтеся загалом на країну, але не забувайте про локальні заклади. Як готують вуличну їжу – так готують вдома: Лондон – це fish and chips, Нью-Йорк – це бургери, Техас – історія про стейки.

Не соромтеся йти на контакт, спілкуватися і ставити питання. В Європі, Азії, США – дуже відкриті люди. У Франції шеф-кухар навіть розкрив нам секрет приготування однієї страви. Це було просто і невимушено.

Куди їхати?

Все змішано, мононапрямку немає. У кожній країні є прекрасні ресторани з італійською, азіатської, американської кухнею. У США їдьте за технікою приготування м'яса, в Італію – за рецептами пасти, різото. В Азію – якщо хочете дізнатися секрети приготування ролів і суші, в Мексику – за тако або севіче.

Куштуйте, надихайтеся. Придивіться до посуду, подачі, інгредієнтів, прикрас страв. Уважно прислухайтеся до своїх відчуттів. Звертайте увагу на внутрішні особливості роботи ресторану. Колись це може стати у нагоді.

Veranda on the river, Київ

На що звернути увагу?

Коли людина їде в країну, вона вже щось знає про неї, вірно? Наприклад, якщо ви задумали вирушити до Франції, то на думку відразу спадають равлики, жаби, цибулевий суп, фуа-гра. Італія – це піца, паста, лазанья. США – м'ясо, стейки. Великобританія дає можливість спробувати все.

Однак за смаковими показниками Україна краще за всіх. У нас дуже досвідчені гості, які не соромляться сказати про свої бажання, вподобання. У нас інша культура споживання їжі. В Україні рідко планують сходити в заклад на сніданок або обід, хіба що вечерю. За кордоном – без резерву нікуди.

П'ятірка ресторанів, обов'язкових для відвідування

  • Veranda on the river, Київ
  • Jean-Georges, Нью-Йорк
  • Koya, Лондон
  • Hakkasan, Лондон, Нью-Йорк
  • Shila, Тель-Авів

Ми, наприклад, нещодавно їздили до Лондона, це запам'яталося найбільше. Відвідали близько чотирьох ресторанів. І кожне дослідження було масштабним.

Jean-Georges, Нью-Йорк

У Нью-Йорку є де погуляти і розгулятися. Ми подорожували, бачили міста, їхнє життя, прислухалися до місцевого гумору, звертали увагу на місцевий колорит і, звичайно, відкривали світ гастрономії.

Головне сьогодні