Кость Москалець: Не бути скотом

Хто хоч раз у житті не заспівав під гітару рядок "Лиш вона, лиш вона сидітиме сумна" з пісні "Вона"? Кость Москалець – автор слів і музики до пісні, яку співає вже не одне покоління молодих людей.

Кость Москалець – уважний літературний критик. Він видав збірки літературної критики та есеїстики “Людина на крижині” (1999) та "Гра триває" (2006). Новіші критичні тексти кожен читач має змогу прочитати в блозі Москальця.

Вже багато часу Кость Москалець майже ніколи не виїжджає зі своєї "Келії Чайної Троянди". Він пише, читає, п’є запашний чай і рибалить у компанії Тараса Чубая.

Він люб'язно поділився з читачами УП.Життя своїми власними правилами життя.

1. Ігнорувати те, що суперечить власному смаку та переконанням. Не критикувати його, не вступати з ним у дискусії, не намагатися виправити - просто обійти стороною, як болото на дорозі, знехтувавши цілковито.

2. Час від часу покидати потік повсякденних справ та обов'язків, роблячи те, що хочеш, а не те, що мусиш. Або ж і взагалі нічого не роблячи, тільки глибоко переживаючи одне з найбільших див на світі: те, що ти є.

3. Понад усе цінувати прихильність, якою обдаровують тебе люди і тварини; віддячувати їм, чим зможеш.

4. Бодай двічі на рік провідувати могили своїх померлих.

5. Краще співати, хто як зуміє, гуртом, ніж самотньо слухати хай там яку красиву неживу музику з цифрових носіїв.

6. Твердо знати, що чорний кіт, який переходить дорогу - це всього-на-всього чорний кіт, Брат Кіт. Він бреде у своїх котячих справах, він не знак і не прикмета. Знаки не ловлять мишей і не п'ють молочка. Побажати йому успішного полювання.

7. Робити щось одне, не починати нової справи, перш ніж завершиш попередню. Чути, коли слухаєш, бачити, коли дивишся.

8. За жодних обставин не опускатися нижче свого рівня або, як співає "Ляпис Трубецкой" у новій пісні - "не бути скотом".

9. Не уникати зусиль, не впокорюватися обставинам - виходити під зливу, створюючи обставини самотужки.

10. Коли ти вже нічого не можеш, ти ще можеш мовчати і діяти недіянням. Це краще, ніж створювати недоладну і безплідну метушню. Як сказав один дзенський монах: "П'ючи чашку зеленого чаю, можна відвернути війну". Випий чашку зеленого чаю.

Читайте також "Правила життя" від: Тараса Прохаська, Лариси Денисенко та Сергія Жадана.

Реклама:

Головне сьогодні