Тест

Що робити зі страхом перед терактом – поради психологів

Всі вони були неправдиві, йдеться в сюжеті ТСН.

Пояснити феномен суспільного страху та поширення пліток узялися фахівці. Психологи Міністерства надзвичайних ситуацій радять найбільш підвладним панічним настроям громадянам уникати місць скупчення людей – зупинок транспорту, людних площ тощо.

І навіть пропустити роботу чи школу, якщо вийти з дому є психологічною проблемою. Страх і розгубленість у натовпі заразні, кажуть психологи. Навіть одна перелякана людина в натовпі може спричинити масову паніку. Тому додаткова можливість уникнути психозу – використати вихідні для зміни обстановки, з'їздити на дачу чи в село, аби уникнути мегаполісу.

Паніка виникає від браку інформації, стверджує соціальний психолог Вадим Васютинський. Цю проблему мають вирішувати правоохоронці і чиновники. Якщо офіційні джерела не надають повної картини того, що відбувається – суспільство починає жити плітками і страхами.

[L]"Чутки, які йдуть звідусіль, вони дуже мало правдоподібні. І піддаватися їм не можна", - застерігає кандидат психологічних наук Васютинський.

Незвична до терору Україна має зберігати спокій, а люди мають розуміти, що і як належить робити, доповнює колегу завідувач відділу соціально-політичної психології Павло Фролов.

"Людина має знати, що як робити. Бо найстрашніше, як правило, і на що воно і розраховано, що люди знаходяться в підвішеному такому стані, це додає ще більше страху", - пояснив він..

Найкраще пережити неспокій удома, із сім'єю. Не загострювати увагу дітей на тому, що відбувається, але й без потреби з дому їх не випускати. Щоби подолати напад страху фахівці радять порахувати до 10, потім перевести подих і вже тоді думати, як чинити далі.

Оксана Фоміна, котра пережила вибух у вінницькій маршрутці 9 років тому, радить іще й молитися. А також не соромитися дбати про свою безпеку та бути пильним.

"Дивитися один за другим. Чи ніхто нічого не залишив. Краще зупинитися, не соромитися сказати, зупинити транспорт, викинути цей пакет, або провірити, або визвати міліцію. Краще так. Це безпека", - вважає вона.

Читайте також статтю психолога Майї Шахової Что делать со страхом оказаться в эпицентре теракта