День подяки

Виступ двох студенток факультету психології Національного університету ім..Шевченка спричинив справжній скандал.

Про побори у найпрестижнішому виші, де студентів змушують купувати викладачам ікру, чилійські вина і сир з "дірками побільше", аби ті смачно поїли після захисту дипломних робіт, дізнались усі.

Хоча насправді таке повідомлення нічого нового не відкрило: усі студенти, за винятком буквально кількох вузів, знають, що викладачам після захисту диплому чи після здачі іспитів потрібно подякувати. Квітами, випивкою, фуршетом чи усім цим одразу.

Однак історія в Університеті Шевченка мала продовження: ректор університету Леонід Губерський звільнив з посади декана факультету психології та його заступника з виховної роботи.

Методистку, яка і передала студентам список з продуктами, теж звільнили.

Той самий скандальний список

Така активність ректора по боротьбі з хабарництвом (хоча це і не зовсім хабарництво, а так – вимушена подяка) дещо насторожує. Адже не секрет, що і на інших факультетах викладачам "накривають столи". Хоча, звісно, не всюди це подається як інструкція купувати "нарізку трьох видів (шинку не брать!), сир двох видів".

Як розповіла студентка юридичного факультету того ж університету Шевченка, вони скидаються на фуршет викладачам по 200 гривень: "В принципі, ніхто з викладачів цього не вимагає, але старші студенти передають, що є така традиція".

Такі ж історії можна почути від студентів всіх факультетів. Тому ректору Губерському варто або звільнити показово всіх деканів, або заборонити організовувати такі фуршети по всьому університету.

А швидке "очищення" вузу шляхом звільнення одного декана наштовхує на думку і про підкилимні ігри деканату.

Самі студентки-бунтарки зізнаються, що не мали на меті усунення з посади декана. Катерина Піць розповіла нам, що хотіла озвучити проблему ось таких "кріпосних поборів". Хоча і скаржиться, що на кафедрі не все було чесно.

Катерина Піць диплом захистила на відмінно. Фото "Газети по-український"

"У нас є студенти, які з’являються періодично тільки на сесію, я їх бачу двічі на рік. І вони якось продовжували навчання, а в цьому році випустились", - каже Катерина Піць і додає, що тепер ось такі прогульщики найбільше бунтують, бо новий декан може поставитись до відвідування занять більш критично.

У розвинених країнах практики посиденьок з викладачами за студентські гроші нема, адже там студенти бідні, а викладачі добре заробляють. І спільні фуршети для обох сторін організовує вуз своїм коштом (зазвичай на початку навчання і вже після усіх захистів).

В Україні і вчителі бідні, і студенти. Але в останніх є батьки, які готові платити навіть за сам папірець-диплом, якщо дитина не вчилась і знань не отримала. Навіщо? Для статусу, для заспокоювання совісті, для майбутнього, у якому дитину так само за блат влаштують на якусь роботу.

Та попри все, у цій історії майже непоміченим пройшов важливий аспект. Адже у більшості вузів такі "поляни" дипломній комісії є лише старою традицією, якої дотримуються студенти, бо бояться отримати гірші оцінки.

Здача грошей на пригощання вчителів – колективна дія понад десятка людей. Це не одиничний бій одного розумного студента, який не хоче давати хабар за оцінку, але ці гроші з нього усіма правдами і неправдами вибивають.

У більшості випадків, "дякують" їжею мовчки і за згодою, а відстоювати свої оцінки бояться.

І ось ця непевність студентів у своїх знаннях і нездатність озвучувати свою незгоду насторожує навіть більше, аніж здача по 100-200 гривень на ікру з вином.

Реклама:

Головне сьогодні