Тест

Міносвіти про закриття шкіл: Не треба ставити воза поперед коня

Про це йдеться в реакції Міносвіти на повідомлення про те, що в Україні можуть закрити 143 школи.

"У Міністерстві освіти і науки заявляють, що говорити про заплановане закриття загальноосвітніх навчального закладу практично неможливо, у зв’язку з нормами законодавства", - заявили в МОН.

"Але для закриття сільської школи необхідна згода територіальної громади, що є дуже проблематичним. Так, наприклад, для 13 шкіл Волинської області, запропонованих для закриття, немає жодної згоди територіальних громад", - розповіли у відомстві Табачника.

У МОН заявили, що ліквідація загальноосвітніх навчальних закладів зумовлена відсутністю учнівських контингентів.

"В Україні сьогодні функціонує 504 школи І ступеня з контингентом до 10 учнів та 1559 шкіл І-ІІ ступеня з контингентом до 40 учнів", - сказали в МОН.

В міністерстві повідомили, що вони "з метою запобігання незаконному закриттю шкіл, неодноразово зверталися до обласних державних адміністрацій щодо неухильного дотримання законодавства при закритті чи реорганізації навчальних закладів".

"Таким чином, питання щодо закриття шкіл, а також масових звільнень вчителів є передчасним. Як кажуть в народі: "Не треба ставити воза поперед коня", - підсумували в Міністерстві.

Як відомо, раніше голова комітету освіти і науки Лілія Гриневич заявила, що в Україні у 2013 році планується закриття щонайменше 143 шкіл.

Крім того нардеп Ірина Геращенко заявляла, що Мінфін дав доручення під виглядом оптимізації продумати схеми максимального сільських шкіл.

Українська правда. Життя