Адронний коллайдер розпочав роботу після дворічної перерви

— 4 червня 2015, 14:24

Вчені очікують перші нові дані, які прокладуть нові шляхи до вивчення фізики, пише Бі-Бі-Сі.

Машина запрацювала із новими потужностями (13 трлн. електрон-вольт), що дозволить фізикам вполювати нові ознаки нових наукових явищ.

Вчені сподіваються, що за допомогою коллайдера в найближчому майбутньому зможуть наблизитися до розгадки існування "темної матерії" - це гіпотетична форма матерії, що не випромінює електромагнітне випромінювання, що унеможливлює її пряме спостереження.

Спеціальні детектори знімають інформацію про процеси, що відбуваються при зіткненнях часточок, і відправляють її в центр управління, де вчені аналізують дані.

За словами Рольфа Геурера, генерального директора Європрейської асоціації ядерних досліджень, не слід чекати надто швидкого результату. "Це не трапиться завтра, будьте терплячі", - каже він. Але він додав, що вони переживають фантастичний момент.

Як розповів професор фізики Ден Тові, цей період дуже важливий, адже вчені починають отримувати дані при нових потужностях. "Протягом наступних декількох місяців, частота зіткнень часточок значно збільшиться, то ж до середини літа ми матимемо достатню кількість даних, які дозволять отримати дані за межами Сатндартної моделі, чого ми не могли робити про попередній потужності", - каже він.

Ранні відкриття можуть включати пошук небачених досі "партнерських" часточок Стандартної моделі, які є частиною схеми, відомої як суперсиметрія або "SUSY". Багато фізиків намагалися виявити натяки на існування суперсиметрії перед вимкненням коллайдеру, але доказів так і не знайшли.

Утім, на думку професора Тові, робота коллайдера мала величезний вплив і надії на відкриття все ще високі.

Коллайдер - прискорювач частинок на зустрічних пучках, призначений для вивчення продуктів їх зіткнень. Завдяки колайдеру дослідникам вдається надати елементарним часточкам речовини високу кінетичну енергію, направити їх назустріч один одному, щоб провести їх зіткнення. Коллайдер зупинився вже не вперше. Зокрема, він вже зупинявся в 2009-ому році через збій у електропостачанні, пізніше - за ініціативи інженерів.

Крім того, на коллайдері вченим вдалося відтворити маленький Великий вибух.

Вченим також вдалося знайти нову субатомну частинку, яка за параметрами відповідає бозону Хіггса.

Реклама:

Головне сьогодні