Львів виправляється? Кав'ярні перевірять на дружність до неповносправних

— 30 березня 2016, 17:18

Ініціатива має назву "Львів зручний для кожного з нас".

Якщо ресторани, магазини, парки та зупинки транспорту є комфортними для людей з особливими потребами, їх виділять спеціальними позначками.

Експерти звертатимуть першочергову увагу на сферу послуг, зокрема, аптеки, перукарні, а також заклади дозвілля: спортклуби, театри, кав’ярні, повідомляє Zaxid.net із посиланням на депутата Львівської міськради Оксану Рубай.

"Звертатимемо увагу на наявність пандусів і на спеціально облаштовані вбиральні. А заклади харчування відзначатимемо за зручні столи, а також спеціальні пропозиції: для слабозрячих – меню шрифтом Брайля, для слабочуючих – у вигляді біжучої стрічки", – повідомила депутат.

Така акція, на думку активістів, стимулюватиме львівський бізнес до соціальної відповідальності.

Ініціатива з'явилася після кількох скандалів, які трапились із людьми з особливими потребами у Львові.

Фото pillerss/Depositphotos

На початку березня до "Криївки" не пустили журналіста Руслана Горового і його подругу на візочку.

За словами Руслана, працівник закладу, який зустрічає гостей на вході, пояснив відмову впустити їх тим, що людина на візку фізично не зможе спуститися до ресторану сходами.

На прохання дати хоча б перевірити, чи справді зайти буде складно, охоронець відповів: "Та ніколи мені тут, мені людей розсажувать треба!".

Раніше Романа Кисляка, відомого переселенця з Донецька і людину з ДЦП, вигнали з ресторану "Vapiano Lviv" за те, що він видався підозрілим.

Чоловік саме зайшов до закладу, розмовляв по телефону і шукав журналістку, з якою домовився про інтерв’ю. Однак офіціант не пустив його, змусивши піти.

Тоді Роман пояснив, що не тримає зла на офіціанта, адже звик до того, що є вигнанцем у суспільстві.

"Я не ходжу по ресторанах, бо розумію, що є бридким. Вони гидують. Але ж мене запросили на зустріч... Я себе звинувачую, хоча це й не я виклав в інтернет... Я не хочу жити, бо я є тягарем у суспільстві", – розповів Кисляк.

Представники мережі вибачилися перед Романом. Пізніше волонтер започаткував акцію #‎накавуздругом і прийняв запрошення на каву від дружини президента Марини Порошенко.

"Якщо ви вже маєте друга з особливими потребами – запросіть його в кафе або ресторан. Спілкуйтесь, веселіться, пийте каву, чай, їжте млинці, сирники, бургери або торти. Не забудьте сфотографуватися та поділитися з нами фото з хештегом #накавуздругом", – запропонував чоловік.

Згодом ініціатива набрала обертів.

Іншому мешканцю Львова і людині із ДЦП Остапу Стаднику відмовили у доступі до фітнес-центру "Sport life". Два роки Остап не міг записатися на плавання.

Хлопець написав звернення до міської ради Львова і виступив перед депутатами. Чиновники пообіцяли вирішити проблему.

Реклама:

Головне сьогодні