Нацрада вдруге позапланово перевірить СТБ на порушення прав дітей

— 26 грудня 2016, 18:06

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення призначила позапланову перевірку ПрАТ "Міжнародний Медіа Центр-СТБ" через наявність в його ефірі інформації, яка може нашкодити неповнолітньої аудиторії.

Це вже друга позапланова перевірка телеканалу СТБ, що призначена у 2016 році через порушення норм законодавства, які стосуються захисту дітей у медіа, йдеться на сайті Нацради.

Результатом першої стало оголошення попередження для СТБ (рішення №1733 від 28 липня 2016 року).

Нацрада вдруге позапланово перевірить СТБ на порушення прав дітей. Фото yobro10/Depositphotos

"Моніторинги в періоди із 5 по 9 жовтня та із 7 по 13 листопада 2016 року показали, що в ефірі СТБ було зафіксовано інформацію, що може зашкодити неповнолітній аудиторії та має ознаки порушення вимог закону "Про телебачення і радіомовлення", – йдеться у повідомленні.

[L]Телерадіоорганізаціям забороняється розповсюджувати, а також анонсувати програми і передачі, які можуть зашкодити фізичному, інтелектуальному і духовному розвитку неповнолітніх та юнацтва, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом".

Крім цього, до регуляторного органу звернулася Міжнародна громадська організація "Асоціація журналістів, видавців і мовників християн "Новомедіа" зі скаргою на контент окремих програм цього мовника.

Раніше йшлося, що "Інтер" став єдиним з телеканалів, який відмовився захищати дітей від насильства.

Робоча група при Нацраді вже давно працювала над документом, який регулюватиме висвітлення сексуальної експлуатації та сексуального насильства у ЗМІ, щоб захистити дітей від додаткової травматизації.

Група StarLightMedia, яка власне і запропонувала роботу в такому форматі, одна з перших надала підписаний документ, також його вже підписали група "1+1 Медіа" і Незалежна асоціація телерадіомовників, інші мають зробити це найближчим часом.

В ефірі СТБ було зафіксовано інформацію, що може зашкодити неповнолітній аудиторії. Фото robertprzybysz/Depositphotos

"Лише група "Інтер" після фінального засідання, де всі досягли згоди й домовилися про те, що керівники каналів підпишуть цей акт, раптом надіслала листа за підписом члена правління Леоніда Бігунова-Новікова, заявивши в ньому, що норм чинних законів достатньо", – повідомили у Нацраді.

"Таким чином, це буде єдина на ринку група, що відмовляється виробляти певні правила саморегулювання, які мають бути чіткі і зрозумілі для всіх", – зазначили представники регулятора.

Реклама:

Головне сьогодні