Норвегія хоче заборонити хіджаб у дитсадках, школах та вишах

— 13 червня 2017, 11:06

У Норвегії хочуть заборонити хіджаб та нікаб у дитсадках, школах та університетах, тому що він ускладнює спілкування між учителями й учнями.

У Норвегії хочуть заборонити хіджаб та нікаб у дитсадках, школах та університетах, тому що він ускладнює спілкування між учителями й учнями. Фото sapannpix/Depositphotos

Ця заборона разом із обмеженням масок, балаклав та елементів гардеробу, що затуляють обличчя, може стати першою у країнах Скандинавії, повідомляє ВВС.

Разом із тим, хустки, капелюхи та інші головні убори під заборону не підпадають.

Законопроект, який передбачає заборону ймовірно приймуть наступного року, проте уже тепер його підтримують політичні партії Норвегії.

"Цей одяг перешкоджає ефективному спілкуванню, потрібному учням для отримання якісної освіти", – розповів міністр освіти та дослідницької галузі Норвегії Торбйорн Ро Ісаксен.

[L]Виконувач обов'язків міністра у справах імміграції та інтеграції Пер Сандберг долучився до заяви колеги й назвав можливість вільно спілкуватися один з одним "основоположною цінністю".

Місцева влада Норвегії може забороняти одяг, що закриває обличчя, однак загальнонаціональних правил не існувало дотепер.

Можливість впровадження закону, що заборонятиме хіджаб у закладах освіти розкритикували його противники, головним аргументом яких є те, що цей вид одягу мало поширений у Норвегії.

Раніше стало відомо, що у німецькій Баварії можуть заборонити жінкам носити хіджаб та нікаб у держустановах, школах, університетах, на виборчих дільницях, за кермом – скрізь, де зовнішній вигляд людини може бути способом її ідентифікації.

У вересні 2011 року такий крок зробила Франція, ставши першою країною Європи, яка на офіційному рівні заборонила публічно носити нікаб.

У Бельгії аналогічну заборону запровадили того ж року. Скандали із відмовою в громадянстві мусульманкам у Швейцарії набули розголосу уже у 2016-му році.

На хвилі офіційних обмежень мусульманського одягу в Європі у 2011-му, неприємні інциденти траплялися й у США, наприклад, коли у жінок у закритому одязі не пустили до парку атракціонів у Нью-Йорку.

Попри заборони, для мусульманських дівчаток створюють ляльок без обличчя, котрі відповідають правилам їхньої віри.

Мусульманка Стефані Курлоу стала першою у світі балериною у хіджабі. Пізніше 22-річна Нур Тагурі у хіджабі вперше знялася для Playboy.

Її ровесниця, 22-річна Емі Роко із Саудівської Аравії, викладає в Instagram відео, в яких висміює стереотипи про жінок, що носять нікаб.

А блогерка з Тегерану збирає знімки іранок, які руйнують стереотипи про нещасних та безправних жінок у хіджабі.

Реклама:

Головне сьогодні