Рада зафіксувала кількість державних місць для вишів Донеччини і Луганщини

— 11 липня 2017, 13:44

11 липня Верховна Рада проголосувала за встановлення фіксованого обсягу державного замовлення для всіх спеціальностей вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей.

Рада проголосувала за встановлення фіксованого обсягу державного замовлення для вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей. Зображенняrastudio/Depositphotos

За законопроект "Про внесення змін до закону України "Про вищу освіту ", що стосуються діяльності вищих навчальних закладів на території Донецької та Луганської областей" (№6548) за основу та в цілому проголосувало 248 народних депутатів.

Згідно зі змінами, для тимчасово переміщених вищих навчальних закладів, а також університетів на території Донецької та Луганської областей встановлено фіксовані обсяги державного замовлення на підготовку фахівців для всіх спеціальностей та всіх освітніх рівнів, на які є ліцензії у вишів.

Цього року вступна кампанія відбувається за широким конкурсом, коли абітурієнти, подаючи заяви у ВНЗ, вказують пріоритет тої чи іншої спеціальності у певному ВНЗ.

Відповідно до того, скільки вступників із високими балами сертифікатів ЗНО підуть на певну спеціальність, університетам дозволено збільшувати обсяги держзамовлення до 10%.

[L]Щоби привабити вступників навчатися на території Донеччини й Луганщини, Рада зафіксувала обсяг держзамовлення в цих університетах.

Крім того, абітурієнти, які захочуть навчатися на території Донецької та Луганської областей, отримають найвищий додатковий коефіцієнт до балів сертифікатів ЗНО, атестата й інших досягнень – 1,03.

Раніше повідомлялося, що вступники з анексованого Криму й тимчасово окупованих територій Донбасу можуть скористатися спрощеною процедурою зарахування до вишів у 2017 році.

У 12 вишах України почали роботу освітні центри "Крим-Україна".

Крім того, на базі переміщених ВНЗ, а також на базі університетів, розташованих на підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей працюють центри "Донбас-Україна", куди можуть вступати абітурієнти із непідконтрольної території Донбасу.

Наталія Вуйтік, УП

Реклама:

Головне сьогодні