"Порушень не було": виправдали акушера із Рівного, на пологах у якого дитина впала в кому

— 13 листопада 2018, 16:24

31 жовтня лікар пологового будинку Рівненської міської ради Ігор Жильчук приймав пологи у місцевої жительки Анастасії Редько.

Жінка просила у медика зробити їй кесарів розтин, та він відмовився. Пологи в Анастасії проходили важко, а новонародженого хлопчика відразу забрали у реанімацію.

На звинувачення породіллі, за її словами, лікар відповів: "Ти так, бл*ть, тужилася!".

Ця історія отримала величезний розголос у ЗМІ та збурила соціальні мережі.

Інцидент у пологовому будинку Рівненської міської ради мала розслідувати обласна медична комісія.

У понеділок, 12 листопада, стало відомо, що медична комісія виправдала дії лікаря Ігоря Жильчука, пише UA: Рівне.

У пологовому повідомили, що до згаданої комісії увійшли лікарі пологового будинку та представники перенатального центру. Засідання тривало близько години.

[L]В.о. головного лікаря пологового будинку Світлана Муравська стверджує, що показань робити кесарів розтин Анастасії Редько за весь час перебування у пологовій залі не було:

"Україна, на жаль, є країною, яка не використовує кесарів розтин за бажанням жінки. І це загальна думка комісії, що лікар діяв згідно наказів МОЗ України. Не було ніяких порушень", – каже вона.

Батьки новонародженого хлопчика говорять, що на засідання комісії їх не запросили.

"Адвокати порадили нам зробити всі аналізи, бо вони (лікарі – ред. УП) ж зараз можуть понаписувати, що у дитини щось було не так.

У нас є аналізи, які підтверджують, що у дитини було кисневе голодування", – розповідає Анастасія.

Анастасія Редько з чоловіком. Фото ТСН

У свою сергу Ігор Жильчук розповів про те, як саме відбувалися пологи.

За його словами, жінка почала скаржитися на сильний біль близько опівночі. Просила зробити їй кесарів розтин, але для цього було занадто мало часу.

Медики стверджують, що у нованародженого хлопчика ушкоджена центральна нервова система, а також мозкова кома четвертого ступеня.

Немовля наразі перебуває в реанімації обласної дитячої лікарні.

Батьки дитини продовжують звинувачувати у всьому Ігоря Жильчука.

"Шість годин мучилася, не могла народити. У дитини ніяк не опускалася головка, не розкрилася повністю шийка матки. В Насті не було сил, бо вона змучилася. Їй три дні підряд ставили катетора. Чому не провели кесарів розтин? Скалічили дитину. Хлопчик повністю доношений", – говорить чоловік Анастасії Редько, батько дитини.

Лікарка-неонатолог Ніла Костючик, яка була у складі чергової бригади в ту ніч, розповідає, що поруч з породіллею був лікар Жильчук, акушерка та медсестра з відділення інтенсивної терапії.

"Була надана реанімаційна допомога. При народженні у дитині було поодиноке серцебиття. Вводився фізрозчин та адреналін. Серцебиття вирівнялось, але з диханням справитися не могли", – розповідає вона.

За фактом поліція розпочала досудове розслідування за частиною 2 статті 140 Кримінального кодексу України – "неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов’язків внаслідок недбалого чи несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для дитини".

Нагадаємо, Анастасія Редько раніше розповіла, що під час пологів лікар кричав на неї та використовував нецензурну лексику.

Сама вона розродитися вже не могла, тож дитину витягували вакуумом та натискаючи на живіт. Все це допомогло дитині "вийти", але немовля обвила пуповина і воно не дихало.

"Я побачила, що з дитиною щось не так, питаю у лікаря, чому він не кричить, а той каже: "Ти так, бл*ть, тужилася!", – розповіла Анастасія.

Ця історія не поодинока. Юлія Онофрійчук пережила подібну історію з тим же лікарем, що і Анастасія Редько.

Юлія Онофрійчук розповідає, що теж пережила важкі пологи. Фото Facebook

Дитина Юлії виявилася міцнішою і вижила, однак сама жінка навіть через півроку після пологів не оговталася і має проблеми зі здоров'ям.

Прочитавши історію Анастасії, Юлія наважилася розповісти і свою. Каже, тоді, після пологів, сил на боротьбу не було. Все, що хотіла, – забрати дитину додому і поїхати з лікарні.

Але зараз Юлія готова свідчити, якщо Анастасія Редько буде судитися з лікарем або пологовим.

Реклама:

Головне сьогодні