Науковці розповіли про складнощі, з якими можуть зіткнутися колонізатори Марсу. Нові дані про близнюків NASA

— 12 квітня 2019, 18:21

Починаючи від березня 2015-го астронавт Скотт Келлі провів майже рік – 340 днів – на борту Міжнародної космічної станції.

Тим часом, на Землі лишався його брат-близнюк Марк.

Команда вчених моніторила стан здоров'я обох для того, аби з'ясувати, як впливають довготривалі космічні польоти на організм людини.

Фото NASA

Раніше ми вже публікували попередні дані досліджень щодо стану здоров'я чоловіків. А нині NASA почала публікувати остаточні результати праці, яку умовно звуть "Дослідження близнюків NASA" (NASA Twins Study), пише The New York Times.

І ось 4 його перші короткі висновки.

  • Космічні подорожі змінюють тіло

В рамках NASA Twins Study науковці робили величезну кількість вимірів, починаючи від когнітивних тестів, закінчуючи рівнем активності генів у клітинах чоловіків.

Астронавт регулярно брав у себе зразки крові та відправляв їх назад на Землю вантажним кораблем Союз.

В одному з досліджень вчені "зламали" білі кров'яні крітини (лейкоцити) і шукали молекулярні сигнали, які свідчили б про активність, від кожного з генів. З'ясувалося, що тисячі генів пришвидшили свій темп.

Вчені вважають, що з частиною генів це сталося через стрес. Стрес також активував імунітет Скотта Келлі.

  • Як саме змінюється тіло під час подорожі в космос – незрозуміло

Анатомія – дуже складна і загадкова наука, навіть стосовно тих, хто перебуває на Землі.

Отож, документування змін, які відбулися у тілі астронавта, не допоможе вченим зрозуміти причини цих метаморфоз. Наприклад, стосовно скорочення теломерів (кінців хромосом, які скорочуються, коли людина дорослішає) вчені досі не можуть розібратися.

Можливо, це пов'язано з ретельно продуманою дієтою для учасника експерименту, а може стрес спровокував активне продукування стовбурових клітин.

Окрім того, в NASA дослідили лише одного астронавта та його брата-близнюка. І зовсім не факт, що таке ж відбуватиметься і зі всіма іншими.

  • Найтривожніші висновки: генетичні мутації та низькі результати когнітивних тестів

Радіація на МКС може викликати певні мутації у клітинах. У свою чергу вони збільшують ризик розвитку раку. Вони сталися з ним у космосі та лишилися й після того, як він повернувся на Землю.

За оцінками NASA, на орбіті Скотт Келлі отримав у 48 разів більше радіації, аніж якби він провів цей рік на Землі. Тож це турбує науковців в контексті можливих тривалих подорожей астронавтів на Марс.

Крім того, чоловік продемонстрував гірші результати когнітивних тестів після приземлення (попри те, що на орбіті когнітивних порушень у нього не фіксували). Результати залишилися гіршими і через півроку після повернення з МКС – вчені фіксували більше помилок у тестах та повільнішу реакцію.

Це також додало турбот про майбутні тривалі польоти дослідникам.

  • Якщо ми захочемо у майбутньому полетіти на Марс, нам треба буде готуватися до цього

Розуміючи, що довготривалі польоти у космос можуть спровокувати серйозні проблеми зі здоров'ям у астронавтів, команда NASA намагається заздалегідь продумати контрзаходи.

Наприклад, щодо радіації вчені намагаються з'ясувати, що саме випромінює її найбільше і як від цього вберегтися. Скажімо, створити захищену кімнату, де астронавти пересиджували б несподівані і дуже активні сонячні спалахи.

Так, це порятує людей, але й суттєво додасть ваги для космічного корабля. Тож працювати науковцям є над чим.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні