Впевненість в собі залежить від місця у суспільстві. Дослідження

— 21 травня 2019, 10:59

Люди, які мають вищий соціальний статус, справді вважають себе кращими за інших.

Вони більш впевнені у своїх здібностях, й тому сприймаються оточенням як більш компетентні.

Про це свідчать результати наукової роботи, опублікованої в Журналі особистісної та соціальної психології, пише The Independent.

 Фото lakov/Depositphotos

Американські психологи провели чотири дослідження, щоб з’ясувати, чи впливає на впевненість у собі приналежність до певного соціального прошарку.

Найбільше з них охопило понад 150 тисяч власників малого бізнесу у Мексиці, які хотіли отримати кредит.

Щоб з’ясувати приналежність до соціального прошарку, дослідники оцінювали інформацію про доходи заявників, рівень освіти та розуміння свого місця у суспільстві. Респонденти також проходили психологічні тести. Після завершення тестування, ці люди мали оцінити, наскільки добре вони впоралися із завданнями за стобальною шкалою.

Коли психологи порівнювали отримані результати з тим, як оцінили себе респонденти, то з’ясувалося, що люди з кращою освітою, більшими доходами та сприйняттям свого місця у суспільстві, були переконані, що вони добре впораються з тестом.

"У середньому класі люди соціалізуються, щоб диференціювати себе від інших, висловлювати те, що вони думають, відчувати і впевнено висловлювати свої думки навіть коли їм бракує точних знань. У робітничому класі навпаки – люди соціалізуються, аби охопити цінності смирення, автентичності та розуміння свого місця у суспільстві", – каже доктор Бельмі, один з авторів роботи.

Дослідження може допомогти зрозуміти, чому суспільна ієрархія фактично зберігається і передається від покоління до покоління.

Психологи вважають, що нерівність між людьми нікуди не зникне, якщо ми самі продовжуватимемо ставити знак "дорівнює" між нашою впевненістю та реальними здібностями.

Вас може також зацікавити: 

Ми не хочемо втрачати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні