Українська школярка придумала, як доставити ліки від Альцгеймера в мозок: ні, це не прорив у медицині

— 24 червня 2019, 13:32

17-річна американка українського походження здійснила прорив у медицині й створила макромолекулу, яка зможе доносити ліки до мозку людей, які страждають на хворобу Альцгеймера або Паркінсона.

Про це повідомляє Голос Америки.

Фото: daisy-daisy/Depositphotos

Проте деякі науковці стверджують, що ця новина дещо перебільшена і називати це медичним проривом зарано.

Чого насправді досягла Софія Лисенко

Дівчина створила не "штучну молекулу", а комп’ютерну модель штучної макромолекули на основі ДНК, яка в теорії може долати гематоенцефалічний бар’єр та доставляти ліки до мозку людей, які хворіють на хворобу Альцгеймера чи Паркінсона.

Це зроблено виключно на рівні ідеї, жодних експериментів не проводилося.

ВІДЕО ДНЯ

Як стверджує Українській правді. Життя фізик Семен Єсилевський, для створення штучних молекул для потреб фармацевтики, а у роботі дівчини мова йде навіть не про молекулу, а про складний надмолекулярний агрегат, необхідна потужна лабораторія з устаткуванням, вартість якого сягає мільйонів доларів, та кваліфікований персонал науковців та лаборантів.

Шлях від картинки, намальованої на комп'ютері, до реальної синтезованої молекули може займати місяці напруженої праці десятків кваліфікованих фахівців.

"Далеко не все те, що змодельовано на комп'ютері вдається синтезувати й тільки мізерна частина того, що синтезовано хоч якось працює на практиці. На цьому шляху безліч перешкод і тільки одна з десятків тисяч подібних ідей досягає мети", – додає науковець.

Також, Єсилевський пояснює, що самі по собі штучні молекули – не новий винахід.

"Штучні молекули – це 99% лікарських препаратів і побутової хімії, пластик, конструкційні матеріали — практично все, що нас оточує", – розповідає він.

Це аж ніяк не знецінює талантів та досягнень дівчини.

Це дійсно велика праця, але її зарано називати медичним проривом.

Заява про те, що її ідея може кардинально розв'язати проблему нейродегенеративних захворювань, хіба що може дати людям з цими хворобами хибну надію.

Винахід Софії переміг у престижному науковому конкурсі Google Science Fair.

Вас також може зацікавити:

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу або Telegram про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні