10 продуктів холодної пори року: що з ними робити, пояснює шеф-кухар

10 продуктів холодної пори року: що з ними робити, пояснює шеф-кухар

З настанням холодів наш організм хоче їсти.

Навіть не так: він дуже хоче їсти.

І саме в цей час йому варто запропонувати щось справді смачне та корисне.

За списком таких продуктів, та порадами, що з ними найкраще приготувати, "Українська правда. Життя" звернулася до шеф-кухаря Андрія Величко.

Ось, що порадив спеціаліст:

ВІДЕО ДНЯ
1

Гарбуз

Сортів гарбуза напрочуд багато. Від світло-жовтих і волокнистих до темно-помаранчевих цукрових.

Перші неймовірні, якщо готувати при низькій температурі та змішати з витриманим сиром. Вийде ідеальна начинка в равіолі.

[BANNER1]

А ось другі можна замаринувати в солі, меді, фруктовому оцті та рослинному маслі й запекти в духовці. Причому так, щоб підгоріла. От тоді цей гарбуз буде ідеальним в салатах, в десертах і навіть у крем-супі.

2

Гриби

Ловіть короткий сезон свіжих грибів! Поспішайте, купуйте та наїдайтеся, поки вони є на ринку.

Сухі або морожені гриби – весь рік можна купити, а "щойно з лісу" то справжній делікатес.

Обов'язково готуйте смажену картоплю з грибами або різотто.

3

Брюссельська капуста

Восени її багато на ринках – виберіть позеленіше, зніміть верхні листки, проваріть хвилину в солоній та кислій воді.

Потім злегка обсмажте на сковороді з часничком та гострим перцем.

Це ідеально подавати як самостійну страву з голландським соусом або як гарнір до запеченої риби.

4

Дичина фазану

З жовтня дозволено полювання на фазана. І саме час спробувати м'ясо цієї смачної птиці.

Мій фаворит – холодець з фазана. Просто, зрозуміло, дуже смачно і зовсім небуденно.

5

Кефаль

Ця риба масово з'являється біля берега у вересні, тож побачивши її в рибному ряду – беріть не думаючи. Попросіть почистити на базарі.

При цьому обираючи рибину дивіться їй в очі, щоб вам пеленгаса не змогли підсунути. У другого очі оранжеві, а кефаль ніжніше.

[BANNER2]

Вдома підготуйте кукурудзяну муку і посмажте на сковороді.

Подавайте на стіл з настояним салатом з помідорів з цибулею. Це таким, у якого юшечка, і вона найсмачніша, якщо окрайцем білого багета вимазувати.

6

Топінамбур

Він же земляна груша та єрусалимський артишок.

Солодкий та соковитий коренеплід рекомендую натерти дрібно в салат з листям руколи та цитрусами. Наприклад, з соусом вінегрет та мандаринами.

7

Корінь хріну

Тут 2 варіанти.

Класика: використання у вигляді гострої приправи до того самого холодцю або настоювання горілки на корені хріну з медом та гострим перцем.

[BANNER3]

Або ж можна спробувати другий варіант. Мені його показали в Англії – пюре з хрону з вершковим маслом.

Корінь для нього потрібно запікати майже добу, але виходить щось неймовірне. Солодко-гіркий смак ідеальний до білого м'яса.

8

Корінь петрушки та пастернаку

Тут все простіше.

Коріння треба зварити з картоплею в співвідношенні 1:1, перебити в блендері з вершками і протерти через сито.

Це солодке пюре добре буде подати, наприклад, з тушкованим кроликом.

9

Айва

Я з неї визнаю тільки пиріг з пісочного тіста та варення.

Останнє потрібно готувати довго і повільно, щоб айва стала червоною й щільною.

Пиріг з варенням з айви – це мега. Особливо з хорошим ромашковим чаєм.

10

Гранат

Тут нічого ще не придумали краще, ніж з'їсти наодинці цілий гранат.

Його принадність саме в цьому, щоб не поспішати і не ділитися)

[BANNER4]

Смайкуйте іжу із задоволенням!

Андрій Величко, шеф-кухар, спеціально для УП.Життя

Всі світлини від Depositphotos

Вас також може зацікавити:

Що їсти для покращення настрою: 5 осінніх продуктів

6 продуктів, які варто купувати не економлячи

Не голодуй на роботі: 33 перекуси для збереження енергії та продуктивності

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на нашій сторінці у Facebook.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні