10 найкращих виступів TED за 2019 рік

Катерина Хорощак — 30 грудня 2019, 10:00

Сон, Фейсбук, майбутнє і клімат.

У TED зібрали 10 найбільш значимих виступів за 2019 рік. Дивіться, насолоджуйтесь та аналізуйте.

Сон – це ваша суперсила

Сон – це ваша система життєзабезпечення, каже фахівець зі сну Метт Волкер. Він розповідає про хороші речі, які трапляються, коли ви спите, і про погані, які стаються з вашим мозком і тілом, коли ви цього не робите.

Дізнайтеся про вплив сну на ваше навчання, пам'ять, імунну систему і навіть на ваш генетичний код, а також деякі корисні поради, як краще спати.

Роль Фейсбуку в Брекзиті – і його загроза демократії

У своєму виступі журналістка Керол Кедволладр детально аналізує одну з найзаплутаніших подій сучасності: референдум Великобританії щодо виходу з Європейського Союзу.

Виявивши, що результат зумовлений лавиною оманливої Фейсбук-реклами, таргетованої на виборців, які не визначилися, і провівши паралель із гравцями і тактикою президентських виборів у США у 2016, Кедволладр закликає "богів Кремнієвої долини" відмовитися від неправильної позиції і запитує: "Невже прозоре чесне голосування – у минулому?".

Суспільство нав'язує нам помилкові цінності – але ми можемо жити краще | Давид Брукс

Наше суспільство перебуває в розпалі соціальної кризи, каже письменник і автор статей Давид Брукс: ми загнані в пастку ізоляції та відчуженості.

Як же нам звідти вибратися? Досвід його подорожей по Сполучених Штатах і зустрічей з унікальними людьми, відомими як "ткачі", сформував у Брукса ідею про культурну революцію в суспільстві, яка б надала нашому життю більше усвідомленості, сенсу і радості.

Нова політична історія, яка може змінити все

"Щоб вибратися із безладу, в якому ми зараз перебуваємо, нам потрібна нова історія, яка пояснює сьогодення і скеровує майбутнє", – каже автор Джордж Монбіот.

Опираючись на результати психології, нейробіології і еволюційної біології, він пропонує нове бачення суспільства, засноване на нашій фундаментальній здатності до альтруїзму і співпраці. Ця оптимістична розмова змусить вас переосмислити можливості нашого спільного майбутнього.

Вільний світ потребує сатири

"Нам потрібен гумор, як повітря, яким ми дихаємо", – каже карикатурист Патрік Чаппатт. У своєму виступі Шаппатт обгрунтовує необхідність сатири.

"Політичні карикатури були народжені з демократією, і вони кидають виклик, коли свобода є", – говорить він.

Приголомшливі сценічні скульптури, що поєднують музику і технології

Все починається з ескізу. Потім він перетворюється в грандіозний візуальний шедевр.

Стежте за легендарною художницею і дизайнеркою Ес Девлін, яка познайомить нас зі своїми роботами, зокрема із сценічними скульптурами, які вона створила для Бейонсе, Адель, Каньє Веста, U2 й інших – і представить свій дизайн для майбутньої World Expo 2020 в Дубаї.

Допомагаючи іншим, ми стаємо щасливішими, але важливо, як ми це робимо

Дослідження показують, що допомога іншим робить нас щасливішими. Але в своїй революційній роботі щодо щедрості і радості соціальний психолог Елізабет Данн виявила, що є один нюанс: важливо, як ми допомагаємо.

Дізнайтеся, як ми можемо здійснювати більший вплив і ставати щасливішими на цьому шляху.

"Перестаньмо думати про те, що це наше моральне зобов'язання, і почнімо думати про це як про джерело задоволення", - радить Данн.

Як синтетична біологія може знищити людство і як ми можемо зупинити це

У синтетичної біології, яка змінює світ, та редагування генів є темна сторона.

У цьому виступі автор і підприємець Роб Рейд розглядає ризики у світі, в якому все більше і більше людей отримують доступ до інструментів і технологій, які можуть призвести до кінця світу. Він каже, що прийшов час серйозно задуматися над цією небезпекою.

Сила думок про майбутнє в безрозсудливому віці

У своєму виступі авторка Біна Венкатараман відповідає на ключове питання нашого часу: як ми можемо забезпечити наше майбутнє і правильно вчинити з майбутніми поколіннями?

Вона аналізує наші помилки, коли ми уявляємо наше майбутнє, і показує, як ми можемо відновити нашу вроджену здатність до прогнозування.

Як швидкозростаючі рослини можуть сповільнити зміну клімату

Рослини - це дивовижні машини. Протягом мільйонів років вони забирали вуглекислий газ з повітря і утримували його під землею.

Генетик рослин Джоан Чорі працює над посиленням цієї особливої ​​здатності: разом зі своїми колегами з лабораторії вона створює рослини, які можуть утримувати більше вуглекислого газу в глибині землі протягом сотень років.

Дізнайтеся більше про те, як ці рослини можуть допомогти сповільнити зміни клімату.

Вас також може зацікавити:

Не бійтесь не сподобатись, якщо хочете допомогти. 4 історії про tough love на TEDxKyiv

Школа is coming. 13 відеовиступів TED, які заохотять учнів до дискусії

Чому проблеми потрібно відсвяткувати? Пояснить TEDx

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні