Чи скасовуватимуть наукові ступені плагіаторам заднім числом – заступник МОН

Катерина Хорощак — 21 січня 2020, 10:50

Плагіаторам та іншим порушникам доброчесності не будуть скасовувати наукові ступені, якщо вони здобули їх до набрання чинності законопроєкту щодо змін у вищій освіті.

Про це в інтерв’ю УП. Життя розповів заступник міністра освіти та науки Єгор Стадний.

Ми не будемо мати випадків скасування заднім числом до набрання чинності конкретної норми закону. Заступник міністра освіти і науки Єгор Стадний

В законі йдеться про те, що рішення про присудження ступеня вищої освіти чи присвоєння відповідної кваліфікації може скасувати виш, якщо виявить порушення академічної доброчесності.

На запитання, чи можна це зробити заднім числом, Стадний відповів так:

"Про заднє число це дуже дискусійне питання. Думаю, що ми не будемо мати випадків скасування заднім числом до набрання чинності конкретної норми закону. Не можна діяти за законодавством, яке не діяло в момент присвоєння ступеня".

За його словами, зараз наукові ступені поки неможливо скасовувати тому, що досі немає відповідного положення.

"Це положення спочатку ходило між міністерством і Нацагентством забезпечення якості, тому що НАЗЯВО його розробляє, а подає на Кабмін МОН. Зараз воно знаходиться на погодженні в Мін’юсті.

Ми уже на завершальній фазі. З появою цього положення буде регламентований механізм, як будуть скасовувати", додав Стадний.

Також закон передбачає, щонедотримання академічної доброчесності може стати підставою для скасування рішень про отримання ступеня студентів.

Вас також може зацікавити:

Мисливці за плагіатом. Як група науковців шукає в Україні горе-академіків

Студенти здатні змінити свій університет. Ось три способи, які реально допоможуть

Набули чинності умови вступу у виші на 2020 рік. Що нового

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні