Не всі наші предки були м'ясоїдами. Науковці знайшли вегетаріанців

Миронова Наталія — 21 лютого 2020, 15:09

Чи були серед наших предків вегетаріанці?

Дослідники, які вивчають одне з найстаріших місць проживання аборигенів в Австралії, виявили нові докази того, що багато стародавніх людей обирали переважно вегетаріанську дієту.

Команда Університету Квінсленда досліджує Маджедбебе – один з найбільш ранніх відомих населених пунктів країни, з історією у понад 65 000 років, пише The Daily Mail.

Чи були серед наших пращурів вегетаріанці? Фото Depositphotos

Команда знайшла колекцію невеликих зразків деревного вугілля, в яких були виявлені сліди різних продуктів, які люди колись готували та їли.

Коли шматочки їжі змішувались з вугіллям, що горіло, вони перетворювались в деревне вугілля, яке допомогло зберегти хімічні сліди, що вказують на оригінальні інгредієнти.

Аналіз вугілля показав, що люди прибули до Австралії набагато раніше, ніж передбачалося.

В цілому, зразки вказали на 10 різних продуктів, включаючи насіння фруктів, шкаралупу горіхів, фрагменти пальмових стебел, волокна ямсу.

Вони також виявили сліди невеликого фрукта з твердою оболонкою під назвою пандан, в якому є їстівні горіхи, які багаті білком й містять більше жиру, ніж кокосова м'якоть.

Ці продукти було важко обробляти перед споживанням: необхідно спочатку багато годинами бити їх каменем, щоб розкрити кору.

Деякі продукти треба було ретельно обробляти перед приготуванням. Фото Depositphotos

"Це дивно, тому що люди вкладали в це багато роботи", – говорять учені.

Залишки їжі знайшли ще й в камінні.

"У нас є шліфувальні камені, й ми думаємо, що люди шліфували насіння і обробляли цілу купу різних рослин й вкладали в це багато роботи", – говорять учені.

Вас також може зацікавити:

На Вінниччині знайшли чотири стародавні поселення

Стародавні слони мали розвинене соціальне життя

Знайдено найстародавніший Коран у світі. Фото

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні