Чи яблука справді настільки корисні для вас і який сорт вибрати? 

Софія Кочмар-Тимошенко  — 24 жовтня 2020, 10:30

Осінній фруктовий ринок задоволення для ока і вашого здоров'я.

Найкраща пора, щоби зробити серед кількох видів винограду, стиглого інжиру чи щойно привезеного гранату.

Але подивіться на кошики з яблуками і ви знайдете те, що справді варте.

Як вибрати: червоне чи зелене? М'яке чи хрустке? Українського садівництва чи привезене із-за кордону?

У світі вирощують 7500 сортів яблук, тому вибір у вас достатньо складний.

Осінній ринок фруктів милує око. Фото noblige/Depositphotos

Ми з дитинства знаємо, що яблука корисні, але можливо настав час перевірки фактів.

Чи шкідливий для нас фруктовий цукор в яблуках? Чи один сорт здоровіший за інший? І взагалі, порівняно з цитрусовими, що здоровіше для нас?

Чи справді яблука настільки корисні?

Яблука добрий вибір перекусу.

"Багато сполук у яблуках мають протизапальну дію, цитує Huffpost педіатра та медичного директора американського офісу Асоціації лікарів з питань харчування Аллана Корнберга.

Споживання цих сполук має доведений і позитивний вплив на довгострокове здоров'я, оскільки вони допомагають зменшити запалення. А більшість захворювань у західному світі хвороби серця, рак, інсульт та діабет пов’язані з неправильним харчуванням і певною мірою є захворюваннями запалення.

Цілісна їжа, дієти на рослинній основі, включаючи такі продукти, як яблука, захищають організм.

"Навіть в короткотривалій перспективі дослідження показують, що сполуки, які містять яблука, можуть швидко і позитивно впливати на кровообіг, знижуючи артеріальний тиск протягом півгодини після споживання", зауважує Корнберг.

Яблука містять також антиоксиданти. Американська ліцензована дієтолог Анна Лутц пояснює, чому це має значення: "Антиоксиданти це тип фітонутрієнта, який уповільнює або запобігає пошкодженню клітин від дії вільних радикалів, які, природно, виникають в організмі, що функціонує та взаємодіє з навколишнім середовищем".

Окрім того, що яблука містять антиоксиданти вітамін С, катехін, флоридин та хлорогенову кислоту, яблука багаті антиоксидантом кверцетином.

"Кверцетин допомагає регулювати рівень цукру в крові та покращувати здатність нашого організму використовувати інсулін", пояснює дієтолог Карен Ансель.

І забудьте свою вигадливу техніку очищення яблук. "Щоб отримати найбільший кверцетиновий вибух, їжте своє яблуко з шкіркою, оскільки в шкірі яблук кверцетину в шість разів більше, ніж у м’якоті, додає експертка.

Яблука також містять багато клітковини, на них припадає чотири грами клітковини на шматочок фрукта, що становить стільки ж, скільки порція вівсяних пластівців.

Саме тому ситна клітковина може бути причиною того, що яблука допомагають зменшити вагу тіла".

Дієтолог Барбара Рус додає: "Одне яблуко має 10% добової норми, рекомендованої клітковини і це також корисно для зниження рівня холестерину, регулювання травної системи та запобігання раку".

Що корисніше яблуко чи апельсин?

Обидва фрукти мають багато корисних властивостей.

"У яблуках трохи більше клітковини, але апельсини мають багато вітаміну С, – пояснює Карен Ансель.

Якби мені довелося вибрати, я б обрала яблука, тому що їх легше їсти без шкірки або соку, що капає".

Що корисніше яблуко чи апельсин? Фото ivanmateev/Depositphotos

Барбара Рус відповідь на це питання ставить у залежність від того, яка пора року нині.

"Свіжозібрані яблука виграють смакову битву восени, каже вона.

Але зима це пік цитрусових, тому я б тоді вибрала щось на зразок соковитих апельсинів".

Отже, і те, і інше добре, і бажано щодня їсти по одному фрукту.

Чи потрібно нам слідкувати за споживанням цукру, коли ми їмо яблуко?

Серед любителів дієт із низьким вмістом яблук є мода на споживання тільки яскраво зеленого сорту Гренні Сміт. Що це?

На думку експертів, навіть якщо в одному фрукті трохи більше цукру, це не значить, що він для нас шкідливий.

"Цукор із фруктів не шкідливий для нас", каже Корнберг.

"Їжте одне ціле яблуко і ви відчуєте позитивний метаболічний ефект. Просто не варто пити яблучний сік, бо це призведе до різкого скачка інсуліну"

"В яблуці Гренні Сміт приблизно 16 грам цукру, пояснює Ансель. В звичайному яблуці 19 грам цукру. Три додаткових грама натурального фруктового цукру це не така вже і велика проблема.

Було би краще, якщо би люди зменшили споживання цукру, вживаючи менше продуктів переробки, ніж переживати про кілька грам цукру в різних сортах яблук".

"Коли обираєте яблуко, то візьміть те, яке вам насправді подобається, яке задіює ваші смакові рецептори настільки, що ви їсте його зразу, або те, яке добре підходить вам по рецепту, який ви готуєте", радить дієтолог Еммі Горин.

[BANNER1]

Як їсти більше яблук?

"Яблука доступні цілий рік і їх можна зберігати в холодильнику до восьми тижнів, каже Гордін.

Протягом року, коли вибір інших фруктів буде невеликий, ви можете купити великий мішок яблук, поставити їх в холодильник і завжди мати під рукою".

Яблука також можуть бути секретним кулінарним інгредієнтом для додаткової клітковини у ваших улюблених стравах.

"Це може бути дивно перестати думати про яблука лише як про десерт і почати додавати його у пікантні страви, сказала Асбелл.

Шматок яблука на бутерброді може додати соковитості, яку ви очікуєте від кусочка помідору, особливо тоді, коли сезон помідорів закінчився".

Дієтолог Аманда Франкені використовує багато яблук, коли варить їх в цукрі і воді для того, щоби отримати яблучний оцет. Вона також запропонувала варіант перекусу:

"Зробіть свої власні запечені чіпси, поклавши тонко нарізані яблука на лист пергаменту, посипте їх корицею, потім запечіть їх в духовці протягом години, потім переверніть їх і ще раз запікайте 90 хвилин на іншій стороні. Вимкніть духовку і почекайте, коли вони стануть хрусткими".

Або наприклад можна використовувати хрусткі яблука в якості плаваючого гарніру для кремових супів. Додайте шматочки яблука і цибулі в запіканку с такими травами, як розмарин і чебрець.

До речі, ви знали, що яблуко можна кинути в киплячий бульйон? Навіть якщо яблуко вже трохи не першої свіжості, це додасть йому трохи солодкуватості.

Вас також може зацікавити:

Як займатися спортом вдома, худнути на карантині та після нього. Поради від тренерів

Дієти не працюють: 6 стратегій, які не роблять дива, але допомагають схуднути

Чому саме зараз вам потрібне збалансоване харчування. Пояснення і меню

Їжа на карантині: що придбати для меню на 14 днів та як правильно харчуватися вдома

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні