Кредитка за тиждень: скільки пластику ми споживаємо разом з їжею. ФОТО

Дарія Поперечна — 8 грудня 2020, 17:13

Щодня разом з їжею ми споживаємо мікроскопічні шматочки пластику.

За тривалий період часу кількість спожитого пластику в порівнянні з пластиковими предметами – просто вражає.

Згідно з дослідженням Всесвітнього фонду дикої природи (WWF International), люди можуть споживати за тиждень кількість пластику еквівалентну кредитній картці.

В основному така кількість пластику потрапляє з питною водою, а також і з такими продуктами, як молюски, які, як правило, їдять цілими.

У Reuters використали результати дослідження, щоб проілюструвати, як насправді виглядає кількість пластику, яку ми споживаємо за різні періоди часу.

Наприклад, за місяць ми ковтаємо пластику на вагу кубика Lego, а за рік – кількість пластику, яка міститься в пожежній касці.

Пластиковий захисний шолом вагою 248 грамів, що еквівалентно кількості пластику, яку можна з'їсти за рік. Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters

При такому рівні споживання через десять років ми могли б з'їсти 2,5 кг пластику, що еквівалентно більш ніж двом великим шматкам пластикової труби.

Пластикова труба вагою 1 кілограм, що еквівалентно кількості пластику, яку можна з'їсти за чотири роки. Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters

А за все життя ми споживаємо близько 20 кг мікропластику.

Різні пластикові вироби вагою 3150 грамів, що еквівалентно кількості пластику, яку можна з'їсти за десять років. Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters

Оскільки пластик не піддається біологічному розкладанню, а тільки розпадається на більш дрібні частини, він в кінцевому результаті потрапляє всюди, зокрема, в харчовий ланцюг.

Малкольм Хадсон, професор наук про навколишнє середовище Саутгемптонського університету розповідає, що в навколишньому середовищі зростає кількість більш дрібних частинок, званих нанопластиками, які набагато важче виявити, і які ми, ймовірно, теж ковтаємо.

"Він може потрапити в нашу кров або лімфатичну систему, а також в наші органи", – зазначає Хадсон.

За його словами, "це маленькі бомби уповільненої дії", які потенційно можуть мати дуже небезпечні наслідки для людини.

Пластикові іграшкові намистини загальною вагою 125 грамів, що еквівалентно кількості пластику, яку можна з'їсти за 6 місяців.Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters
Шматочки пластикових соломинок вагою 0,7 грама, що еквівалентно кількості пластмаси, яку можна з'їсти за один день. Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters
Пластикові карти вагою 7 грамів, що еквівалентно кількості пластику, яку можна з'їсти за 10 днів. Фото Kim Kyung-Hoon, Reuters

Вас також може зацікавити:

Пластик: відмовитися, не можна ігнорувати

Пластику бути! Австралійські вчені кажуть, що знають, як переробити весь

Рада попередньо підтримала заборону пластикових пакетів в Україні

Мікропластик у воді не шкодить здоров’ю. Але це не точно. Пояснює ВООЗ

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні