Рідкісних птахів в Асканії Новій отруїли

Софія Кочмар-Тимошенко  — 11 лютого 2021, 09:00

Десятки рідкісних сірих журавлів, які загинули на Херсонщині в січні, отруїли.

Йдеться про 200 червонокнижних сірих журавлів, які у січні гинули один за одним в Асканії Новій.

Це була зграя птахів, яка залетіла до заповідника ще в грудні, а зерном, найімовірніше, отруїлася за його межами.

Директор заповідника Віктор Гавриленко розповідав, що спочатку зграя втратила вожаків, а потім втрачати сили почали і молоді птахи, які також не вижили.

Тепер Екоінспекція Херсонської області підтвердила факт отруєння у відповідь на депутатський запит міжфракційного об'єднання "Гуманна країна" у Верховній раді ІХ скликання.

"При дослідженні біологічного матеріалу та зразків зерна, які були відібрані з метою виключення або підтвердження загибелі птиці внаслідок отруєння, було встановлено: зразки зерна токсичні, а птахи загинули від набряку легенів внаслідок інтоксикації організму неідентифікованою речовиною антикоагулятивної дії", цитує відповідь Екоінспекції UAanimals.

Сірий журавель в заповіднику "Асканія Нова" Фото: Віктор Гавриленко

Про те, що в Асканії Нові один за одним гинуть рідкісні птахи, стало відомо у січні.

Тоді про підозру на отруєння заявила голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька.

"Це не хвороба і не вірус. В їх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у межах гранично допустимих концентрацій. Тобто причина хімікати від агропідприємств.

Є дві версії: Перша наслідки боротьби із гризунами на полях.

Друга безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна. Його могли просто викинути на поле", зазначила Владислава Магалецька.

Загиблі сірі журавлі Фото: Віктор Гавриленко

За даними UAanimals, Генічеським відділом поліції ГУНП в Херсонській області за вказаним фактом проводиться досудове розслідування в окремому кримінальному провадженні.

Вас також може зацікавити:

Як правильно підгодовувати птахів взимку та що робити з пташкою, яка змерзла чи травмована?

Куди з вулиць міст поділися горобці?

Прихована камера: 15 фото птахів, які не готувалися до фотосесії

Поведінка цих птахів вас здивує. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Реклама:

Головне сьогодні