Як розпізнати гендерну дискримінацію, та куди звертатися в таких випадках

Дарія Поперечна — 11 березня 2021, 11:32

Жінки та чоловіки зустрічаються з гендерною дискримінацією, але не завжди можуть розпізнати її в побуті.

У Міністерстві юстиції України розповіли, що таке дискримінація за статтю та як людина може захистити свої права при потребі.

Гендерна дискримінація відбувається, коли людина за ознаками статі зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами в будь-якій формі.

Наприклад, чоловіки та жінки мають мати рівні права у виборчому процесі, здобуті освіти, при влаштуванні на роботу та оплаті праці.

"Якщо говорити про гендерну дискримінацію простими словами – законодавством визначено, що людину не можуть обмежувати в якомусь праві тільки через те, що вона має певну стать.

Таке можливо лише за наявності обґрунтованої мети та у належний спосіб", – пояснюють у відомстві.

Тому насамперед варто розібратись, коли така мета є виправданою.

Фото IgorTishenko/Depositphotos

Що не можна вважати дискримінацією:

🔴 Спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини (коли через фізичні особливості та необхідність виконання природної функції народження і вирощування дітей жінки потребують більшої підтримки).

🔴 Обов’язкову строкову військову службу для чоловіків, що передбачена законом.

🔴 Різницю в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачену законом (у силу фізичних особливостей жінок і чоловіків).

🔴 Особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов’язані з охороною їх репродуктивного здоров’я.

🔴 Позитивні дії – створення додаткових можливостей, спрямованих на усунення юридичної чи фактичної нерівності у можливостях жінок і чоловіків щодо реалізації прав і свобод.

Куди звертатись у випадку гендерної дискримінації:

До Уповноваженого з прав людини

У залежності від ситуації, яка склалась внаслідок порушених прав за ознакою статі, особа може звернутись до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Письмові звернення можна надсилати на електронну пошту: [email protected]. Або за адресою: вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008.

До поліції

Якщо під час вчинення гендерної дискримінації було скоєно адміністративне або кримінальне правопорушення, тоді потрібно звернутись до органів поліції.

До суду

Потерпілий від дискримінації за ознакою статі може звернутись за захистом свого права до суду та має право на відшкодування матеріальних збитків та моральної шкоди, завданих їй внаслідок дискримінації.

До центрів надання правової допомоги

Для отримання правової допомоги потерпілі від дискримінації за ознакою статі мають право звернутись до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

✅ Зателефонувати на "гарячу лінію"

В Україні діє національна "гаряча лінія" громадської організації "Ла Страда" із запобігання домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації.

Туди можна зателефонувати за номером: 0 800 500 335 або коротким номером з мобільного: 116 123.

Існує також урядова гаряча лінія з питань допомоги постраждалим від насильства: 1547.

Вас також може зацікавити:

Жінка готує – чоловік заробляє: які гендерні стереотипи процвітають в українському суспільстві

Неповага, гомофобія, ейджизм: 5 відео про дискримінацію в Україні

Домашнє насильство — не привід мовчати. Куди звертатися по допомогу?

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні