Залишаться тільки мікроби: вчені спрогнозували катастрофу для життя на Землі

Катерина Хорощак — 2 березня 2021, 16:21

Через мільярд років атмосфера Землі буде містити дуже мало кисню, що зробить її непридатною для життя організмів, які потребують O2.

Наземне життя перестане існувати, як і життя у воді. Озоновий шар, що складається з кисню, виснажиться, і Земля страждатиме від високих рівнів ультрафіолетового світла і тепла від палючого сонця.

До таких висновків дійшли вчені Казумі Озакі з Університету Тохо в Японії та Крістофер Рейнхард з Технологічного інституту Джорджії в США, коли змоделювали, як зміняться атмосферні умови на Землі.

"Кисню буде приблизно в мільйон разів менше, ніж сьогодні", – каже Рейнхард.

Фото: kwest/Depositphotos

Сьогодні кисень становить близько 21% атмосфери Землі. Вона ідеально підходить для великих і складних організмів, таких як люди, яким для виживання потрібен цей газ.

Дослідники говорять, що в атмосфері Землі високий рівень кисню буде ще протягом наступного мільярда років, перш ніж його кількість різно знизиться.

На початку історії Землі рівень кисню був набагато нижчим – і, ймовірно, знову стане таким у далекому майбутньому.

Одна з основних причин зменшення кількості О2 полягає в тому, що в міру старіння Сонце стає гарячішим і виділяє більше енергії. Це призведе до зменшення кількості вуглекислого газу в атмосфері, оскільки СО2 поглинає тепло, а потім розпадається.

Вчені підрахували, що через мільярд років рівень вуглекислого газу стане настільки низьким, що фотосинтезуючі організми, зокрема, рослини, не зможуть вижити і виробляти кисень. Масове вимирання цих фотосинтезуючих організмів стане основною причиною величезного скорочення кількості кисню.

Як тільки зміни в атмосфері Землі почнуть відбуватися, вони почнуть швидко прогресувати: розрахунки показують, що атмосфера може втратити газ протягом всього лише 10 000 років.

"Після цього на Землі житимуть тільки мікроби", – вважає Рейнхард.

Вас також може зацікавити:

У 2020-му Земля оберталася швидше, ніж раніше. Але 2021-й може побити рекорди попередника

8 документалок, які допоможуть більше дізнатися про Землю. ДОБІРКА

Google опублікував 1000 неймовірних пейзажів Землі з космосу. ФОТО

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні