Чи можете ви мати більше 150 друзів? Думки науковців

Катерина Хорощак — 13 травня 2021, 09:28

У дослідженні 1993 року британський антрополог Робін Данбар припустив, що у людей може бути не більше 150 значущих соціальних зв’язків. Ця цифра стала відомою як число Данбар.

Але дослідники зі Стокгольмського університету ставлять під сумнів це число, виявивши, що у людей могло б бути набагато більше друзів, якби вони доклали зусиль, пише New York Times.

У своєму дослідженні доктор Данбар вивчав приматів і визначив, що розмір неокортексу, частини мозку, відповідальної за свідоме мислення, корелює з розміром груп, серед яких вони живуть.

Неокортекс у людей ще більший, тому вчений розрахував, що для них ідеальний розмір групи в середньому може налічувати 150 осіб.

У новому дослідженні доктор Йохан Лінд та його команда використовували оновлені статистичні методи і набори даних та виявили, що розмір неокортексу не обмежує кількість зв'язків, які люди можуть підтримувати.

Вчені з'ясували, що неможливо встановити максимальну кількість дружніх стосунків з будь-якою точністю.

Фото: Ivanko1980/Depositphotos

Утім, доктор Данбар вважає, що новий аналіз – помилковий.

Він визначає значущі стосунки як людей, яких ви досить добре знаєте, щоб вітатися, не відчуваючи незручності, якщо ви зустрінетеся з ними в залі очікування аеропорту. За його словами, це число зазвичай коливається від 100 до 250, в середньому близько 150.

При народженні все починається з 1-2 людей. Пік дружби припадає на пізній підлітковий період і початок 20-річного віку.

До 30 років люди зазвичай мають близько 150 контактів, і це число залишається незмінним до тих пір, поки людям не виповниться близько 60 – 70 років, коли їхня кількість, за словами доктора Данбар, "починає стрімко падати".

"Хоча втішно думати, що існує оптимальна кількість людей, якими ми повинні себе оточувати, насправді немає одного правила, що застосовується до всіх нас", – вважає Луїза Барретт, професорка психології Летбриджського університету в Канаді.

Доктор Данбар виклав свою теорію кілька десятиліть тому, задовго до того, як соцмережі змінили спосіб спілкування людей.

А сьогодні мережеві інструменти дозволили збільшити кількість зв'язків, які ми можемо підтримувати.

Водночас Доктор Данбар стверджує, що його теорія все ще життєздатна навіть в сьогоднішньому світі, оскільки якість контактів в соціальних мережах часто низька.

Вас також може зацікавити:

Як знайти близького друга в дорослому віці. Поради

4 ознаки того, що дружба вичерпалась, або ви її переросли

Як підтримувати дружбу на відстані: радять експерти

Ми хочемо тримати з вами зв'язок. Будемо раді бачитися і спілкуватися з вами на наших сторінках у Facebook та у Twitter.

А якщо хочете бути в курсі лише новин та важливої інформації про здоров'я, підписуйтесь на нашу Facebook-групу про здоров'я та здоровий спосіб життя.

Також ми ведемо корисний Telegram-канал "Мамо, я у шапці!".

Реклама:

Головне сьогодні