Чи справді у золотої рибки 3-секундна пам'ять? Розповідає наука

Катерина Хорощак — 20 червня 2021, 10:30

Золоті рибки відомі своїм кольором і жахливою пам'яттю. Одна поширена приказка навіть стверджує, що у цих істот – 3-секундна пам'ять.

Насправді, це міф, який спростований наукою, але все одно популярний, пише LiveScience.

У золотої рибки (Carassius auratus) набагато більша довгострокова пам'ять – вона може тривати тижні, місяці і навіть роки, розповідає Кулум Браун, експерт з риб з Університету Маккуорі в Австралії.

Експерт вивчає інтелект риб, зокрема, золотих рибок, більше 25 років і вважає, що цей сформувався через незнання інтелекту риб і почуття провини, тому що власники цих істот часто тримають їх в маленьких нудних акваріумах.

Фото: MirekKijewski/Depositphotos

Інтелект золотої рибки

Насправді у золотих рибок такі вражаючі спогади, що їх часто використовують для досліджень.

Більшість із них пов'язані з їжею. Наприклад, якщо годувати їх тільки з одного боку акваріума, золоті рибки швидко навчаться і залишатимуться у відповідній частині акваріума в час годування, незалежно від того, чи годують їх насправді.

За словами Брауна, золотих рибок також навчили рухатися лабіринтами.

Експерт стверджує, що вони навіть можуть пам'ятати, як виконати завдання через кілька тижнів і навіть місяців.

Крім цих результатів, власники золотих рибок часто спостерігають складну поведінку своїх вихованців при взаємодії з ними. Деякі навіть стверджують, що їхні золоті рибки можуть відрізняти їх від інших людей.

Важко визначити, наскільки добра пам’ять у золотої рибки. Але незалежно від того, чи тривають її спогади дні, тижні, місяці або роки, можна з упевненістю сказати, що у рибки точно не 3-секундна пам'ять.

Незважаючи на безліч досліджень, думка про пам'ять золотих рибок у людей не змінюється.

"Основна причина у тому, що в риби – "серйозні проблеми з піаром", – каже Браун.

Більшість людей не стикаються з живою рибою в своєму повсякденному житті, і навіть коли бачать її, то не взаємодіють з нею так, як з іншими тваринами. За словами експерта, це сприяє поширенню міфів.

Браун стверджує, що при належному догляді золоті рибки можуть прожити до 20 років, тому власники можуть поселити їх у великі резервуари з цікавими об’єктами, а також знайти час, щоб погратися з ними і навчити трюків. Зрештою, ваша золота рибка може пам'ятати певні спогади упродовж декількох років.

Вас також може зацікавити:

Чому одних людей комарі кусають постійно, а інших – ні?

Чи можна схуднути, якщо багато думати? Як наш мозок спалює калорії

Усмішка риби та непристойний жест від черепахи. Фото фіналістів Comedy Wildlife Photography Awards

10 вправ для мозку, які покращують пам'ять

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні