Озонова діра над Антарктидою стала більша за сам материк

Денис Карловський — 17 вересня 2021, 14:50

Розміри прогалини в озоновому шарі атмосфери над Південним полюсом перевищили розміри Антарктиди.

Про це повідомляє європейська служба моніторингу атмосфери Copernicus.

За даними фахівців, вони зафіксували рекордні показники діри в атмосфері, відтоді як почали вести спостереження в 1979 році. На цьому етапі її розміри більші, ніж 75% показників, що фіксують щороку для цього сезону.

Шар газової сполуки озону становить важливу частину захисту планети від шкідливого ультрафіолетового випромінювання з космосу. Надмірна кількість таких променів спричиняє потепління планети та кліматичні зміни.

За даними фахівців, вони зафіксували рекордні показники діри в атмосфері

"Цьогоріч озонова діра розширювалася як зазвичай на початку сезону. ...Але згодом ми зафіксували найдовше розширення прогалини озону в атмосфери, відколи розпочали спостереження. Тепер прогнозуємо, що цього року вона буде значно більшою, ніж зазвичай", – пояснює очільник служби Венсан-Анрі Пош.

Спостереження служби Copernicus поєднують дані, отримані з орбітальних супутників, разом з комп’ютерним моделюванням, подібно як складають прогнози погоди.

Як вивчають озонову діру над Антарктидою та чому вона небезпечна

Упродовж весни в Південній півкулі, з серпня до жовтня, шар озону починає зменшуватися. Коли температури у верхньому шарі атмосфері, стратосфері, починають зростати наприкінці весни, зменшення рівня озону зупиняється та повертається до нормального рівня.

Цей процес спостерігають щороку й пов’язують із викидами різних сполук хлору в атмосферне повітря. Озон може відновитися сам, але це дуже повільний процес. За оптимістичними прогнозами, цілковите зникнення хімічних сполук в атмосфері, які руйнують шар озону, очікують не раніше 2060-х і 2070-х років.

Вас також може зацікавити:

"Червоний код для людства": ООН попереджає про катастрофічні зміни клімату

Залишаться тільки мікроби: вчені спрогнозували катастрофу для життя на Землі

Озонова діра над Антарктидою рекордно зменшилась за останні 30 років – вчені

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні