Як забути минулі стосунки та позбутися суму за колишнім

Яна Осадча — 26 вересня 2021, 11:00

Розрив стосунків може бути важким процесом і в деяких випадках призвести до проблем із фізичним та психічним здоров'ям.

Розставання особливо важко дається, якщо ви все ще маєте почуття до колишнього. Найбільш боляче стає, коли ви бачите його допис в соцмережі, або випадково десь зустрічаєтесь.

Як подолати ці почуття? Психологи рекомендують зосередитися на негативних якостях екс-партнера, прийняти свої почуття та відволіктися. Але кожна з цих тактик може мати певні недоліки, пишуть у Psychology Today.

Вчені досліджували три методи, які можуть допомогти забути кохання: негативну переоцінку колишнього партнера, переоцінку любовних почуттів та відволікання.

Фото: poznyakov/Depositphotos

Для дослідження перших двох тактик використовували техніку під назвою "когнітивна переоцінка". Це поширена стратегія керування своїми емоційними реакціями під час негативних подій у житті. Вона передбачає переосмислення ситуації таким чином, щоб зменшити емоційний удар.

Цю стратегію можна використовувати в різних ситуаціях. Наприклад, якщо на роботі вас не відпускають у відпустку, ви можете переоцінити ситуацію, сказавши, що відпустка була б дуже дорогою, і, не поїхавши, можна уникнути витрат.

Якщо б ви не вступили до вишу, ви б могли сказати: "Університет далеко від дому, і я б сумувала за родиною, якщо б вчилася там".

Когнітивна переоцінка ефективна в психотерапії.

Один із способів переоцінити ситуацію після розриву – це прийняття своїх любовних почуттів.

Ви повинні визнати, що ще кохаєте свого колишнього, прийняти ситуацію, не відчуваючи у цьому провини.

Ви також можете негативно оцінити свого партнера. Згадати всі його помилки та погану поведінку під час стосунків.

Також вам треба відволікатися від важких думок про минуле та старі стосунки.

Існує кілька способів "подолати" колишнього.

Перший крок – це відчути полегшення. Коли ви вперше згадаєте про колишнього без смутку чи гніву – це вже буде перемогою.

Другий крок – розлюбити колишнього, перестати тужити за ним.

І, нарешті, третій – перепинити емоційно реагувати на нього. Будь-то допис у соціальній мережі чи раптова зустріч на вулиці.

Ефективність цих заходів перевіряли науковим шляхом.

Дослідники набрали 24 учасників у віці від 18 до 37 років, які пережили розрив відносин і все ще були обурені цим.

Кожен учасник надав дослідникам 28 фотографій свого колишнього. Людей підключили до електроенцефалограми (ЕЕГ) для вимірювання хвиль мозку, поки вони думали про минулі стосунки.

Перед переглядом кожної фотографії свого екс-партнера учасникам було запропоновано, як керувати своїми почуттями.

Спочатку їм пропонували негативно переоцінити свого колишнього, про себе відповідаючи на запитання про нього. Наприклад, яка звичка екс-партнера найбільше дратує?

Потім учасникам дослідження запропонували прийняти свої почуття. Визнати, що це нормально любити того, з ким ти більше не разом.

Також людей просили відволіктися, подумати над відповіддю на питання, не пов’язане з колишніми. Наприклад, який улюблений фільм?

Після кожного експерименту учаснику показували фотографію колишнього і питали, як вони себе почувають.

Виявилося, що негативна переоцінка екс-партнера значно зменшила почуття любові до нього.

"Моє власне дослідження часто зосереджувалося на тому, як щасливі пари позитивно думають про своїх партнерів, применшуючи їхні недоліки. Це дослідження показує, що діяти навпаки викривати помилки свого колишнього може допомогти розлюбити", – говорить психологиня Гвендолін Сейдман.

Однак ця стратегія також мала негативні наслідки, бо люди емоційно відчували себе погано. Учасники повідомили про найбільш неприємні почуття під час негативної оцінки.

Роздуми про те, як добре все ще кохати колишнього, не вплинули на настрій учасників або їх почуття.

Відволікання не вплинуло на почуття закоханості, але покращило їхній настрій.

Проте усі три стратегії зменшували увагу учасників до фотографій колишніх при їх другому перегляді.

Це дослідження показує, що якщо ви хочете розлюбити свого колишнього, то зосередитися на його негативних якостях – один із дієвих способів. Але він може вплинути на ваш настрій.

Відволікання може допомогти тимчасово поліпшити настрій. Але психологи попереджають, що ця стратегія не є дуже ефективною та довгостроковою. І її не слід використовувати окремо від інших методів.

Вас також може зацікавити:

8 порад, які допоможуть покращити стосунки з партнером

Вирішили пожити разом. Як не вбити стосунки побутом та непорозумінням

4 способи, як повернути "іскру" в стосунки

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні