Як дивитися фільми жахів та не боятися

Яна Осадча — 30 жовтня 2021, 11:00

Фільми жахів здатні не лише налякати, викликати гострі відчуття, позбавити сну та призвести до нічних кошмарів

Інколи вони можуть навіть зняти стрес і тривогу.

Про користь та шкоду страшного кіно, перегляди якого у всьому світі зростають на Геловін, розповідають у Healthline.

Чому люди люблять боятися

Монстри під ліжком, зомбі, які встають з могил і маніяки з бензопилами – далеко не ті образи, які сприяють заспокоєнню.

Але багато шанувальників фільмів жахів цінують жанр за гострі відчуття та мурашки по спині.

ВІДЕО ДНЯ

Чому ж люди так люблять боятися?

В інтерв’ю для документального фільму "Страх у темряві" (1991) режисер відомих стрічок "Кошмар на вулиці В’язів" та "Крик" Вес Крейвен сказав, що "фільми жахів не створюють страх, вони його випускають".

Його слова можуть свідчити про те, що наша взаємодія з речами, які нас лякають, може бути певною формою катарсису – процесу звільнення емоцій, вирішення внутрішніх конфліктів та морального піднесення, які виникають під час потрясіння.

Фото: Depositphotos/Автор AllaSerebrina

Нещодавно Netflix випустив рекламні ролики добірки "Кіно на Геловін", де актриса Кассандра Петерсон у своєму культовому образі Ельвіри-Володарки темряви розповідає про користь перегляду хорорів та трилерів.

Вона каже, що ці фільми допомагають у боротьбі зі стресом за допомогою вивільнення в організмі низки гормонів, що призводять до підвищення настрою.

І хоча акторку важко назвати спеціалісткою з психології, але її ролики свідчать про те, що тема "корисних жахіть" досі у тренді.

"Теорія сурогатного материнства"

Доктор філософії, доцент кафедри англійської мови університету Колорадо в Денвері та автор книги "Огидна дитина в фільмах жахів" Ендрю Скехіл каже, що у 30-ті роки минулого сторіччя було багато дискусій на тему, як страшні фільми впливають на глядачів, зокрема, дітей.

"Раніше вважалося, що фільми жахів сприяють садизму та надають реальності фантазіям, які не слід посилювати", – каже він.

Але оскільки індустрія жахіть продовжувала впливати на масову культуру, вчені почали змінювати своє ставлення до них.

Вплив фільмів жахів на людей Скехіл називає "теорією суррогатного материнства": як жінка стає матір’ю, не народивши дитини, так і глядач фільму жахів переживає смерть, будучи живим та неушкодженим.

"Фільми жахів дозволяють нам певним чином контролювати свій страх смерті, даючи нам сурогатний досвід. Наше тіло повідомляє нам, що ми в небезпеці, але ми знаємо, що знаходимося в безпеці вдома на дивані або в зручних кріслах в кінотеатрі", – говорить Ендрю Скехіл.

Сурогатний досвід глядачів фільмів жахів схожий на практику експозиційної терапії, говорить магістр психології Курт Оклі.

Під час такої психотерапії пацієнти спостерігають або уявляють те, що викликає в них серйозне занепокоєння. І чим довше триває така експозиція, тим спокійніше стає людям.

"Фільм жахів може навчити нас, як краще справлятися зі стресом у реальному світі. Під час стресового фільму ми навмисно піддаємо себе тривожним подразникам.

Так ми вчимося керувати стресом у конкретний момент. Ця практика може допомогти нам подолати повсякденні стресові фактори та страхи", – каже Оклі.

Протистояти "монстрам" повсякденного життя

Режисер Джонатан Баркан, який наразі працює над документальним фільмом "Психічне здоров’я та жахи", розповідає, як по-різному таке кіно впливає на людей.

За його словами, шанувальники жанру використовують якісні фільми, щоб зцілюватися та розвиватися, а ще протистояти "монстрам" повсякденного життя.

Баркан каже, що він особисто відчув "катарсисний" ефект жанру, коли його сестра боролася з раком.

"Я просто знав, що на неї нападає якийсь безликий невидимий монстр. Жах став способом зустрітися з цим монстром і, що ще важливіше, побачити його переможеним", – говорить він.

За даними Business Insider, у травні 2020 року, під час розпалу пандемії COVID-19, продажі жахів у додатку для цифрових фільмів Movies Anywhere зросли на 194%, порівняно з минулим роком.

В той час, коли світ стикнувся з реальними жахами, глядачі шукали можливість "втекти" в кіношні.

Фото: Depositphotos/Автор bernardbodo

"Немає нічого незвичайного в тому, що людей приваблюють трилери чи фільми жахів під час сильного стресу", – говорить Оклі.

На його думку, фільми жахів змушують людину бути сфокусованою на подіях фільму, і вона тимчасово не повертається до справжніх стресових факторів світу.

"Натомість ваше тіло перебуває в режимі "бийся, або біжи". І нічого не має значення, крім жахливого монстра на екрані. Під час глобальної пандемії це – дуже привабливо", – каже психолог.

Небезпеки фільмів жахів

Але Оклі також посилається на дослідження 2020 року, яке виявило, що страшні фільми можуть викликати в організмі людини такий самий ланцюг страху, як і страшна подія в реальному житті.

Через це фільми жахів можуть негативно вплинути на людей, які більш чутливі до тривоги, оскільки те, що вони дивляться на екрані, може посилити відчуття стресу та паніки.

Але іншим перегляд фільмів жахів може допомогти зняти стрес, відволікти від повсякденного життя та навіть дати відчути себе більш витривалим.

До того ж якісні фільми жахів – це часто дотепні алегорії, психологічні головоломки та гумор.

Й іноді найкраще, що ми можемо зробити для себе, це вийти з реального світу і поринути в те, що викличе усмішку, ну і, можливо, трішки налякає.

Шо робити, коли страх після перегляду фільму стає реальним

Про психічне здоров’я треба піклуватися, тому кожній людині варто знати межі, за які краще не заходити.

Фізіологічні ефекти

Фільми жахів містять психологічні прийоми, які створюють ілюзії, несподіванки та небезпеки за допомогою маніпуляцій із зображеннями та звуком.

Хоча ваш мозок усвідомлює, що загрози не є реальними, тіло сприймає їх так, ніби вони справжні.

"Це схоже на поїздку до парку розвагу, де ви можете відчувати жах, водночас знаючи, що ви в безпеці", – каже психологиня та директорка Інституту тривожних і стресових розладів штату Меріленд Саллі Вінстон.

Вона наголошує, що фільми жахів створені для того, щоб викликати напругу, страх, стрес і шок. А це може призвести до викиду в організм з вегетативної нервової системи таких гормонів стресу, як норадреналін, кортизол і адреналін.

"Ви можете помітити фізіологічну реакцію цих гормонів у вигляді розширення зіниць, збільшення частоти серцевих скорочень і напруги м’язів", – говорить Вінстон.

Вплив на сон

Стресовий стан після вражень від фільму жахів може ускладнювати сон.

"Навіть ейфорія після жахів, яку деякі відчувають, активує, а не розслабляє. Тому навіть тим, хто любить емоційні американські гірки, фільми жахів можуть ускладнити сон", – каже директорка дослідницького центру медіа-психології Памела Ратледж.

Психічне здоров'я

Повноцінний сон надзвичайно важливий як для фізичного, так і для психічного здоров’я.

Дослідження показало, що втрата сну або неякісний сон може негативно вплинути на те, як мозок обробляє емоції наступного дня, і може посилити негативні емоції.

Поганий сон також пов’язують з проблемами психічного здоров’я. 90% людей з депресією скаржаться на погану якість сну.

Деякі дослідження показують, що поганий сон у літніх людей навіть підвищує ризик самогубств. А три або більше ночей поспіль без сну може призвести до спотворення сприйняття, марення та галюцинацій.

У чутливих людей страшне кіно може викликати жахливі сновидіння. А сон може бути неглибоким та уривчастим.

Тож якщо фільми жахів не дозволяють вам спокійно спати вночі, оберіть для вечірнього перегляду фільм іншого жанру.

Тривога

Люди, які страждають від тривоги, частіше зазнають негативного впливу фільмів жахів.

Схильність боятися нав’язливих думок і образів може підвищувати рівень паніки.

А перегляд зображень жахів та кривавих моментів може призвести до небажаних думок і почуттів.

Як зробити перегляд фільмів жахів здоровим

Є засоби зменшити вплив страшного фільму на психіку та одночасно насолодитися гострими відчуттями.

Дізнайтеся, який різновид жанру підходить саме вам

Важливо визначитися з власними межами та уподобаннями.

"Знайте свій смак і терпимість", – каже Памела Ратледж. Зокрема, не всі будуть насолоджуватися кров'ю або іграми розуму.

Якщо кровопролиття, швидше за все, буде переслідувати вас ще довго після перегляду, спробуйте щось більш надприродне, наприклад "Паранормальні явища" або "Закляття".

Якщо ви боїтесь, що привиди не дадуть вам спати вночі, спробуйте обрати психологічний трилер, такий як "Чорний лебідь", "Хлопчик по сусідству" або "Подивись убік".

Якщо кров вас не лякає, спробуйте "Людську багатоніжку" або серіал "Пила".

Піклуйтесь про власний комфорт

Найважливіше, про що слід пам’ятати під час перегляду фільмів жахів – це власний комфорт.

Якщо хтось з ваших рідних або друзів є фанатом цього жанру, а вас він дратує, лякає або суперечить моральним та навіть релігійним переконанням, у вас немає ніякої потреби йти на компроміс.

"Не піддавайте себе дискомфорту тільки тому, що інші хочуть подивитися те, що вас може засмутити", – каже Ратледж.

Оцініть поточні емоції

Важливо оцінити свої поточні емоції та як на вас вплине те, що відображається на екрані, особливо якщо у вас є схильність до страху або тривоги.

Якщо ви відчуваєте себе занепокоєним, відмовтеся від фільму жахів і подивіться або почитайте те, що дозволить вам розслабитися.

Остерігайтеся звикання

Важливо також стежити за тим, скільки фільмів жахів ви споживаєте.

Хоча це може бути спокусливим влаштувати місячний кіномарафон жахів, але це може мати певні ризики.

Дослідження 2017 року показало, що завзятий перегляд телепередач або фільмів може посилити симптоми тривоги та порушити сон, навіть якщо це не фільми жахів.

Учасники, які дивилися телевізор більше 2 годин щоночі, демонстрували більш високий рівень депресії.

До того ж перегляд фільмів жахів підвищує регулярність виділення адреналіну в організмі, погіршуючи проблеми зі сном.

Постійний перегляд страшних фільмів може бути нав’язливою і компенсаторною поведінкою, яка може включати відсутність контролю, негативні наслідки для здоров’я та суспільства, почуття провини та нехтування обов’язками.

Важливо відстежувати, скільки фільмів ви дивитеся на тиждень, і помічати, чи впливає це на вашу рутинну поведінку.

Зробіть перерву

Ви почали дивитися фільм, і певний момент вас сильно налякав або викликав огиду, гнів, чи ще якусь неприємну емоцію, просто перемотайте неприємний епізод.

Якщо дивитися з кимось або по телевізору – вийдіть в іншу кімнату. Або закрийте очі, якщо сидите в кінотеатрі.

Дивіться при світлі та з друзями

Дивіться страшне кіно з увімкненим світлом або вдень.

Це може особливо допомогти, якщо ви відчуваєте ніктофобію.

Ще одна порада – дивитися страшні фільми з іншими, оскільки вони можуть допомогти вам відчути себе в реальності.

"Фільми жахів краще за все дивитися у кінотеатрах. Груповий перегляд посилює задоволення, тому що люди відчувають себе в безпеці, при цьому відчуваючи страх", – каже Ратледж.

А ще добре дивитися таке кіно з близькими та друзями, щоб можна було обійнятися, якщо стане дуже страшно.

До того ж не забувайте, що кіно – це не життя. Ви завжди можете завчасно знайти спойлери, дізнатися фінал і позбавити себе відчуття тривоги.

Вас також може зацікавити:

"Носоріг", "Червона ракета" та ще 5 фільмів, які варто подивитися на "Київському тижні критики"

5 документальних репортажів про пандемію COVID-19, які вам неодмінно варто побачити

Сатанинське свято чи споконвічна традиція? Коротка історія Геловіну

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні