Як приготувати гречку: 5 оригінальних рецептів
Звична для нас гречка добре поєднується не лише з маслом чи молоком – цей смачний суперфуд можна використовувати і для вишуканих страв.
Гречану крупу можна додавати в соуси і десерти, поєднувати з овочами і морепродуктами.
У BBC Good Food і Passion and Cooking ми знайшли 5 найкращих рецептів гречки.
Гречане різотто з грибами
Фото: minadezhda/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 45 г вершкового масла;
- 1 цибулина-шалот, дрібно нарізана;
- 2 великих зубчики часнику;
- 1 лавровий лист;
- 300 г гречаної крупи;
- 150 мл білого вина;
- 15 г сушених білих грибів, попередньо замочених у воді;
- 200 г грибів портобелло (великих печериць для фарширування);
- 250 г королівських печериць;
- трохи грибного лікеру (не обов’язково).
Для бурякового соусу:
- 200 г вареного буряка, натертого на тертці;
- 100 мл натурального йогурту або крем-сиру;
- 1 столова ложка хрону;
- ½ маленького пучка кропу;
- сік ½ лимона.
Як приготувати
Змішайте всі інгредієнти для бурякового соусу з приправами і поставте у холодильник.
Розтопіть 15 грамів вершкового масла в сковороді на середньому вогні. Додайте цибулю-шалот, дрібку солі і смажте 8 хвилин, поки вона не стане м’якою.
Додайте часник і лавровий лист, готуйте ще 1 хв, потім додайте гречану крупу. Смажте гречку 1 хвилину, а потім влийте вино.
Коли вино майже випарується, додайте трохи грибного лікеру і перемішайте, поки гречка його не вбере. Перемішуйте і готуйте 20 хв.
Тим часом на сильному вогні розігрійте у пательні масло, що залишилося. Додайте порізані гриби і смажте 5 хвилин, поки вся рідина не випарується і гриби не стануть золотистими. Не хвилюйтеся, якщо масло стане коричневим – це додасть бажаного горіхового смаку.
Додайте гриби до гречки, добре перемішайте і приправте за смаком. Подавайте з буряковим соусом та листям кропу.
Гречаний пудинг з маком і ягодами
Фото: olhaafanasieva/Depositphotos |
Для приготування ранкової каші замініть традиційну вівсянку гречкою.
Інгредієнти:
- 50 г гречаної крупи;
- 250 мл молока на ваш вибір;
- 2 ч. л. маку;
- 125 г чорниці;
- цедра та сік 1 апельсина;
- 1 ч. л. кориці.
Як приготувати
Пересипте гречану крупу в миску. Залийте 250 мл холодної води, потім накрийте кришкою і залиште настоюватися щонайменше на 4 години, а краще – на ніч.
Злийте замочену гречку і кілька разів збийте з молоком в кухонному комбайні до ніжної текстури, а потім вилийте суміш в каструлю і додайте мак.
Готуйте на повільному вогні 7-10 хвилин, поки каша не загусне.
Покладіть чорницю в невелику каструлю разом з апельсиновим соком, цедрою і корицею.
Доведіть до кипіння на середньому вогні і варіть протягом 5 хвилин, поки ягоди не розм’якнуть.
Викладіть пудинг-кашу в миски та залийте чорничною сумішшю.
Гречка з фореллю, спаржею і настурцією
Фото: IriGri/Depositphotos |
Поєднайте горіховий смак гречки з ніжною м’якоттю морської форелі, радять у BBC.
Інгредієнти:
- 2 філе форелі;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- дрібка пластівців чилі;
- ½ маленького пучка петрушки;
- 1 лимон, розрізаний навпіл;
- 150 г гречаної крупи;
- 1 лавровий лист;
- 1 маленька червона цибулина, дрібно нарізана;
- 100 г спаржі;
- ½ пучка кропу;
- ½ невеликої пачки естрагону, зірвані листя;
- 50 г настурції;
- 1 столова ложка натурального йогурту;
- ½ чайної ложки меду;
- 1 столова ложка підсмаженого гарбузового насіння.
Як приготувати
Розігрійте духовку до 200°C/180°C. Застеліть форму для запікання фольгою і покладіть в неї форель.
Натріть філе невеликою кількістю оливкової олії, посипте пластівцями чилі, приправте і посипте петрушкою.
Додайте половину лимона, потім накрийте форму фольгою і запікайте 12-15 хвилин, поки риба не стане рум’яною і ніжною. Дістаньте її з духовки.
Покладіть гречку в каструлю, залийте 300 мл води, додайте дрібку солі, лавровий лист і доведіть до кипіння. Зніміть накип, зменшіть вогонь і готуйте 8 хвилин. Потім вимкніть вогонь, накрийте кришкою і залиште набухати ще на 10 хвилин.
Покладіть у велику миску червону цибулю з дрібкою солі і вичавіть сік з половинки лимона, що залишилася. Доведіть каструлю з підсоленою водою до кипіння і бланшуйте спаржу 2-3 хвилини. Злийте воду і відкладіть спаржу.
Як тільки гречка вбере воду, перекиньте її на сито і промийте. Поки вона ще тепла, пересипте її в миску з цибулею і додайте зелень та настурцію.
Подрібніть форель, потім вичавіть сік з половинки лимона, яка пеклася з рибою, додайте 2 столові ложки оливкової олії і приправте.
Оливкову олію, що залишилася, збийте з йогуртом, медом та іншими приправами.
Розкладіть гречку та рибу у тарілки, полийте соусом, покладіть зверху спаржу та посипте підсмаженим гарбузовим насінням.
Салат з козячого сиру та зелені з гречкою
Фото: yarunivphoto/Depositphotos |
Інгредієнти:
- 200 г капусти броколі або броколіні;
- 2 столові ложки рослинної олії;
- 50 г гречаної крупи;
- 100 г козячого сиру;
- 50 г промитого листя настурції;
- 1 великий цукровий буряк, дрібно нарізаний;
- 1 невеликий золотистий буряк (не обов’язково);
- 4 редиски, порізані на четвертинки.
Для соусу:
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 1 столова ложка хересного оцту;
- 1 столова ложка діжонської гірчиці;
- 1 столова ложка меду.
Як приготувати:
Доведіть до кипіння підсолену воду у великій каструлі. Додайте броколі та готуйте 2 хвилини.
Розігрійте олію у пательні на сильному вогні. Обсмажте броколі на з кожного боку по кілька хвилин.
На середньому вогні підсмажте гречану крупу і готуйте 1 хвилину до легкого золотистого кольору. Зніміть з вогню, щоб вона "дійшла" у гарячій олії.
У тарілці змішайте інгредієнти для соусу: олію, оцет, гірчицю і мед.
Для подачі покладіть в центр тарілки козячий сиру і листя настурції. Зверху викладіть буряк, редис і броколі. Додайте ще одну велику жменю салату і полийте заправкою, а потім посипте підсмаженою гречкою.
Салат з гречкою і креветками
Фото: Passion and Cooking |
Інгредієнти:
- 300 г гречаної крупи;
- 20 очищених і помитих креветок;
- 4 столові ложки оливкової олії;
- 2-3 зубчики часнику;
- 1 гострий перець чилі, дрібно нарізаний;
- 2-3 столові ложки білого сухого вина;
- 20 сушених помідорів;
- 10 листочків свіжого майорану;
- морська сіль і свіжомелений перець.
Як приготувати
Замаринуйте креветки з 2 столовими ложками оливкової олії та чилі приблизно на 30 хвилин, накривши плівкою.
Гречану крупу промийте під холодною проточною водою.
Доведіть до кипіння 1 літр підсоленої води, додайте гречку, зменшіть вогонь і варіть під кришкою близько 15-20 хвилин. Вона має бути "al dente" – хрустка.
На середньому вогні смажте часник в олії протягом 4 хвилин, часто помішуючи. Потім заберіть часник.
Додайте креветки, вино і готуйте приблизно 3-4 хвилини на середньому вогні. Вони повинні стати рожевими, але не пересмаженими.
У велику миску викладіть помідори без олії. Додайте гречку, креветки, листя майорану і свіжомелений перець.
Вас також може зацікавити:
Їстівні квіти: як красиво урізноманітнити раціон
Як кольори впливають на наш апетит
Що приготувати з волоських горіхів? 4 рецепти
Як правильно вибрати, зберігати й готувати авокадо? 5 відповідей на найпоширеніші запитання
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.