Як правильно вибрати, зберігати й готувати авокадо? 5 відповідей на найпоширеніші запитання

Олена Барсукова — 20 листопада 2021, 10:30

Серед популярних суперфудів особливе місце займає авокадо.

Імовірно, ви знайдете авокадо-тост або боул у будь-якому кафе, пишуть у Master Class.

У виданні дали відповідь на 5 поширених запитань про авокадо.

Зокрема:

  • як вибрати стигле авокадо;
  • що робити, якщо авокадо не достигло;
  • чи можна гріти авокадо у мікрохвильовці;
  • як правильно його зберігати;
  • що робити з перестиглим плодом.

Як вибрати стигле авокадо?

Фото: bhofack2/Depositphotos

Існує багато різних сортів авокадо, але більшість із тих, які можна знайти в продуктових магазинах – це авокадо Хаас із темно-зеленою горбистою шкіркою.

Ідеальне авокадо має бути не занадто жорстким чи м’яким, мати світло-зелену, а не коричневу м’якоть, кремову текстуру і маслянистий, горіховий смак.

Щоб вибрати в магазині саме такий фрукт, варто звернути увагу на кілька ознак.

Пружність

Візьміть авокадо в руки і злегка стисніть його, але будьте обережні, щоб не занурити кінчики пальців у плід.

Використовуйте замість пальців свою долоню, щоб не пошкодити фрукт.

Зелений плід буде твердий, а стиглий – помірно м'який.

Після натискання форма авокадо повинна відновлюватися.

Якщо ж авокадо "розривається" або мнеться від найменшого дотику, цей плід перестиглий.

Колір

Фото: Gekachka/Depositphotos

Шкірка недозрілого авокадо має світле забарвлення, а по мірі дозрівання набуває насиченого зеленого кольору, навіть майже майже чорного.

Стебло

Якщо ви не впевнені, відірвіть шматочок стебла, яке частково залишилося у верхній частині фрукта.

Якщо знизу воно коричневе, то плід перезрілий, а якщо насичено-зелене – це ідеальне авокадо.

Світлий відтінок зеленого вказує на недостиглий авокадо, дозрівання якого може зайняти трохи часу.

Плями і тріщини

Не варто купувати авокадо з великими темними плямами, вм’ятинами, тріщинами або розривами на шкірці.

Звук

Також можна спробувати потрусити фрукт. Кісточка всередині нього повинна злегка тремтіти.

Як змусити авокадо дозріти?

Фото: fotovincek/Depositphotos

Якщо ви не знайшли ідеальне авокадо, можна прискорити дозрівання фрукта власноруч.

Помістіть авокадо в коричневий паперовий пакет разом зі стиглим яблуком.

Закрийте пакет і залиште постояти при кімнатній температурі на 1-2 дні.

Обидва плоди під час дозрівання виділяють газ етилен, тому в замкненому просторі яблуко змусить авокадо дозрівати швидше.

Фото: Kcuxen/Depositphotos

Для цього трюку можна використати будь-які фрукти, які виділяють етилен:

  • стиглі банани;
  • ківі;
  • абрикоси;
  • манго.

Не варто розігрівати авокадо в духовці або мікрохвильовій печі, щоб воно швидше дозріло.

Це, безумовно, пом’якшить авокадо і полегшить його нарізку, але плід не стане по-справжньому стиглим і не матиме маслянистого насиченого смаку, яким відоме авокадо.

Як довше зберігати стигле авокадо в холодильнику?

Фото: serezniy/Depositphotos

Щоб уповільнити процес дозрівання авокадо, помістіть його в холодильник нерозрізаним.

Низька температура трохи уповільнює процес дозрівання.

Однак пам’ятайте, що не варто розміщувати авокадо поблизу інших продуктів, які можуть постраждати від етилену, стати коричневими і в’ялими.

Зокрема, до таких належать:

  • листова зелень і трави (салат айсберг, шпинат, петрушка);
  • овочі (кабачки, баклажани, броколі, цвітна і брюсельська капуста);
  • деякі фрукти (персики, нектарини, кавуни).

Краще тримати ці продукти окремо у висувних ящика холодильника.

Як запобігти потемнінню авокадо?

Фото: ratmaner/Depositphotos

М’якоть авокадо швидко окиснюється і починає коричневіти. Існує кілька способів сповільнити цей процес.

Залиште кісточку

Якщо ви розрізаєте авокадо навпіл і берете лише одну половину, залиште кісточку в тій половині, яку не використовуєте.

Кісточка покриває принаймні частину поверхні фрукта, зменшуючи вплив повітря.

Додайте лимонний сік

Можна змастити розрізане авокадо лимонним соком і щільно загорнути в поліетиленову плівку. Лимонна кислота зменшить потемніння.

Додайте оливкову олію

Аналогічно можна використовувати оливкову олію.

Вона буде діяти як бар’єр між фруктом і повітрям, який сповільнить окиснення.

Додайте цибулю

Помістіть нарізаний авокадо в герметичний контейнер зі шматочком нарізаної цибулі.

Цибуля виділяє сильні хімічні речовини, які затримують потемніння.

Обирайте один із цих методів відповідно до кулінарних планів на авокадо, оскільки олія, цибуля чи лимон трохи змінять смак плоду.

Що робити з перестиглим авокадо?

Фото: AntonMatyukha/Depositphotos

Якщо авокадо трохи перестигло, простіше за все буде зрізати частини м’якоті, які стали коричневими, і з’їсти ті, які ще хороші.

Завдяки кремовій текстурі фрукта, його можна змішувати, збивати або розтирати для соусів чи заправок навіть перестиглим.

Перестиглий авокадо можна намастити на тост з яйцем, використати для гуакамоле або змішати з сиром і зробити намазку.

Авокадо також може бути чудовим інгредієнтом для шоколадного мусу або пудингу.

Вас також може зацікавити:

Чому молекулярні голубці та вареники із авокадо – це не сучасна українська кухня

Як приготувати корисний десерт? 5 рецептів солодощів

6 корисних продуктів для сніданку, які допоможуть впоратися зі стресом

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні