3 авторських рецепти святкових страв від Євгена Клопотенка

Дарія Поперечна — 6 січня 2022, 11:00

Український кулінар Євген Клопотенко створює авторські рецепти святкових страв для різних подій.

Печена птиця на Новий рік, кутя на Різдво, розмаїття млинців і вареників на Масляну, пухкі великодні паски, а також смаколики до родинного свята на природі, до дитячого дня народження і навіть до весілля.

Всіх їх автор зібрав у одне видання та запевняє, що у цих рецептах уже закодував чудовий настрій.

Ось три авторські рецепти від Євгена Клопотенка, які підійдуть для різдвяного столу.

Курка, фарширована кукурудзою та курагою

Інгредієнти:

  • 1 курка вагою близько 1,5 кг;
  • 200 г замороженої кукурудзи;
  • 100 г печериць;
  • 3 ст. л. соняшникової олії;
  • 50 г кураги;
  • 3 гілочки чебрецю;
  • Сіль, перець.

Як приготувати:

Розігрійте духовку до 180 °С. Підготуйте начинку для курки: печериці та курагу наріжте невеликими кубиками. Залежно від розмірів курки вам знадобиться більше чи менше начинки.

РЕКЛАМА:

У невеликій посудині з’єднайте порізані гриби, курагу й заморожену кукурудзу. З трьох гілочок чебрецю обірвіть листочки й покладіть їх у миску до начинки. Опісля все посоліть, додайте соняшникову олію та чорний мелений перець на свій смак і ретельно перемішайте.

Курку натріть сіллю й меленим чорним перцем, а потім усередині та зовні змастіть її соняшниковою олією. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками.

Викладіть курку на деко або в керамічну форму та запікайте в попередньо розігрітій духовці приблизно 60 хвилин. Залежно від розміру курки й параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше чи менше часу. У процесі приготування періодично виймайте курку з духовки й поливайте її соком, що утворився.

Готову страву подавайте гарячою.

Кутя з пшениці

Інгредієнти:

  • 1 склянка пшениці;
  • 8 склянок води;
  • 50 г вершкового масла (якщо готуєте щедру кутю) або 2 ст. л. соняшникової олії (якщо пісну);
  • 2-3 ст. л. меду;
  • 2 ст. л. маку;
  • 50 г волоських горіхів;
  • 100 г кураги;
  • 30 г родзинок;
  • сік і цедра одного лимона;
  • 1 см кореня імбиру.

Як приготувати:

Пшеницю залийте чотирма склянками води на ніч, щоб вона набухла. Уранці злийте воду й залийте новими чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні 1 годину до готовності. Якщо після готовності в пшениці залишиться трохи води, то злийте її.

У теплу кашу додайте вершкового масла (або рослинної олії) – так смак стане насиченішим.

Курагу наріжте невеликими кубиками. Якщо курага дуже тверда, можна попередньо запарити її в окропі впродовж 5 хвилин.

Додайте в кашу нарізану кубиками курагу й жменю родзинок, а також мак і корінь імбиру, натертий на дрібній тертці.

Всипте жменю подрібнених волоських горіхів і перемішайте, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.

Лимон добре помийте й промокніть паперовим рушником. Натріть цедру на дрібній тертці. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду й цедру лимона.

Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку й ще раз ретельно все перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.

Медовик зі сметанним кремом

Інгредієнти:

Для коржів:

  • 160 г борошна;
  • 75 г вершкового масла (+ для змащування форми);
  • 2 ст. л. меду;
  • 1 ч. л. соди;
  • 3 яйця;
  • 120 г цукру;
  • дрібка солі.

Для крему:

  • 250 г сметани 30 % жирності;
  • 50 г цукрової пудри;
  • 80 г волоських горіхів.

Розігрійте духовку до 180 °С. Приготуйте тісто для медових коржів. Збийте у великій посудині яйця з дрібкою солі та цукром до пишної піни. Додайте мед і ретельно все перемішайте.

Просійте в миску борошно з содою й обережно вимішайте лопаткою. Додайте розтоплене вершкове масло й знову перемішайте лопаткою до повного з’єднання мас.

Вилийте тісто на деко чи в керамічну форму, попередньо застелену пергаментом. Не забудьте змастити боки форми вершковим маслом.

Готуйте в розігрітій духовці впродовж 45 хвилин. Часу може знадобитися менше або більше, залежно від товщини пирога. Готовність коржа перевіряйте дерев’яною шпажкою. Вона має виходити сухою й без залишків тіста.

Дайте коржу повністю охолонути. Наріжте порційними квадратами зі стороною 5 см або оберіть свій варіант.

Збийте сметану з цукровою пудрою, щоб вийшов пишний крем. Зберігайте його в холодильнику до подачі.

Полийте сметанним кремом порційні шматки медовика та притрусіть подрібненими волоськими горіхами.

Фото: Владислав Нагорний, Микола Борисенко

Вас також може зацікавити:

Чим поласувати на зимові свята? 4 рецепти солодощів

Як приготувати гарячий шоколад вдома: 5 осінніх рецептів

Як приготувати крем-суп: 4 осінніх рецепти

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.

Реклама:

Головне сьогодні