3 авторських рецепти святкових страв від Євгена Клопотенка
Український кулінар Євген Клопотенко створює авторські рецепти святкових страв для різних подій.
Печена птиця на Новий рік, кутя на Різдво, розмаїття млинців і вареників на Масляну, пухкі великодні паски, а також смаколики до родинного свята на природі, до дитячого дня народження і навіть до весілля.
Всіх їх автор зібрав у одне видання та запевняє, що у цих рецептах уже закодував чудовий настрій.
Ось три авторські рецепти від Євгена Клопотенка, які підійдуть для різдвяного столу.
Курка, фарширована кукурудзою та курагою
Інгредієнти:
- 1 курка вагою близько 1,5 кг;
- 200 г замороженої кукурудзи;
- 100 г печериць;
- 3 ст. л. соняшникової олії;
- 50 г кураги;
- 3 гілочки чебрецю;
- Сіль, перець.
Як приготувати:
Розігрійте духовку до 180 °С. Підготуйте начинку для курки: печериці та курагу наріжте невеликими кубиками. Залежно від розмірів курки вам знадобиться більше чи менше начинки.
У невеликій посудині з’єднайте порізані гриби, курагу й заморожену кукурудзу. З трьох гілочок чебрецю обірвіть листочки й покладіть їх у миску до начинки. Опісля все посоліть, додайте соняшникову олію та чорний мелений перець на свій смак і ретельно перемішайте.
Курку натріть сіллю й меленим чорним перцем, а потім усередині та зовні змастіть її соняшниковою олією. Заповніть курку начинкою і скріпіть шкіру зубочистками.
Викладіть курку на деко або в керамічну форму та запікайте в попередньо розігрітій духовці приблизно 60 хвилин. Залежно від розміру курки й параметрів вашої духовки вам може знадобитися трохи більше чи менше часу. У процесі приготування періодично виймайте курку з духовки й поливайте її соком, що утворився.
Готову страву подавайте гарячою.
Кутя з пшениці
Інгредієнти:
- 1 склянка пшениці;
- 8 склянок води;
- 50 г вершкового масла (якщо готуєте щедру кутю) або 2 ст. л. соняшникової олії (якщо пісну);
- 2-3 ст. л. меду;
- 2 ст. л. маку;
- 50 г волоських горіхів;
- 100 г кураги;
- 30 г родзинок;
- сік і цедра одного лимона;
- 1 см кореня імбиру.
Як приготувати:
Пшеницю залийте чотирма склянками води на ніч, щоб вона набухла. Уранці злийте воду й залийте новими чотирма склянками води. Варіть на невеликому вогні 1 годину до готовності. Якщо після готовності в пшениці залишиться трохи води, то злийте її.
У теплу кашу додайте вершкового масла (або рослинної олії) – так смак стане насиченішим.
Курагу наріжте невеликими кубиками. Якщо курага дуже тверда, можна попередньо запарити її в окропі впродовж 5 хвилин.
Додайте в кашу нарізану кубиками курагу й жменю родзинок, а також мак і корінь імбиру, натертий на дрібній тертці.
Всипте жменю подрібнених волоських горіхів і перемішайте, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.
Лимон добре помийте й промокніть паперовим рушником. Натріть цедру на дрібній тертці. Додайте в кутю 2-3 ст. л. меду й цедру лимона.
Додайте 1-2 ст. л. лимонного соку й ще раз ретельно все перемішайте. Залиште кутю мінімум на 2 години в холодильнику, щоб вона настоялася.
Медовик зі сметанним кремом
Інгредієнти:
Для коржів:
- 160 г борошна;
- 75 г вершкового масла (+ для змащування форми);
- 2 ст. л. меду;
- 1 ч. л. соди;
- 3 яйця;
- 120 г цукру;
- дрібка солі.
Для крему:
- 250 г сметани 30 % жирності;
- 50 г цукрової пудри;
- 80 г волоських горіхів.
Розігрійте духовку до 180 °С. Приготуйте тісто для медових коржів. Збийте у великій посудині яйця з дрібкою солі та цукром до пишної піни. Додайте мед і ретельно все перемішайте.
Просійте в миску борошно з содою й обережно вимішайте лопаткою. Додайте розтоплене вершкове масло й знову перемішайте лопаткою до повного з’єднання мас.
Вилийте тісто на деко чи в керамічну форму, попередньо застелену пергаментом. Не забудьте змастити боки форми вершковим маслом.
Готуйте в розігрітій духовці впродовж 45 хвилин. Часу може знадобитися менше або більше, залежно від товщини пирога. Готовність коржа перевіряйте дерев’яною шпажкою. Вона має виходити сухою й без залишків тіста.
Дайте коржу повністю охолонути. Наріжте порційними квадратами зі стороною 5 см або оберіть свій варіант.
Збийте сметану з цукровою пудрою, щоб вийшов пишний крем. Зберігайте його в холодильнику до подачі.
Полийте сметанним кремом порційні шматки медовика та притрусіть подрібненими волоськими горіхами.
Фото: Владислав Нагорний, Микола Борисенко
Вас також може зацікавити:
Чим поласувати на зимові свята? 4 рецепти солодощів
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.