Чим поласувати на зимові свята? 4 рецепти солодощів

1097
31 грудня 2021

Смаколики, какао і новорічні фільми – що ще потрібно для святкової атмосфери?

Імбирне печиво, декороване брауні та інші солодощі можуть стати хорошим доповненням до святкового столу.

Ми зібрали 4 прості рецепти солодощів від BBC Good Food.

Імбирне печиво

  Фото: jeka2009/Depositphotos

Інгредієнти:

  • 100 г підсоленого вершкового масла;
  • 3 столові ложки цукрового сиропу;
  • 100 г коричневого цукру;
  • ½ чайної ложки харчової соди;
  • 1 столова ложка меленого імбиру;
  • 1 чайна ложка меленої кориці;
  • 225 г звичайного борошна;
  • 50 г цукрової пудри.

Як приготувати

Нагрійте масло, сироп і цукор разом у невеликій сковороді, періодично помішуючи, поки інгредієнти не розчиняться. Поставте трохи охолонути.

Змішайте соду, імбир, корицю і борошно у великій мисці. Влийте суміш з маслом і сиропом та перемішайте, а потім замісіть тісто.

Покладіть тісто на лист пергаменту, сформуйте прямокутник, а зверху покладіть ще один лист пергаменту. Розкачайте тісто товщиною 0,5 см. Перекладіть тісто на деко, а потім поставте в холодильник на 1 годину.

Розігрійте духовку до 170-190°C і застеліть деко додатковим пергаментом для випікання. Дістаньте тісто з холодильника і виріжте печиво за допомогою формочок. 

У цьому рецепті використовують форми-зірочки, але можна вибрати будь-які інші. Розкладіть сире печиво на деко і випікайте 10-12 хв. Залиште на деку до повного охолодження.

Тим часом змішайте цукрову пудру з 1-2 столовими ложками води, щоб консистенція була густою. Охолоджене печиво прикрасьте глазур’ю за допомогою кондитерського мішка з тонкою насадкою. 

Фруктовий пиріг

 Фото: Anna Wlodarczyk: Pexels

Інгредієнти:

  • 125 г вершкового масла, нарізаного кубиками;
  • 225 мл води;
  • 175 г коричневого цукру;
  • 200 г родзинок;
  • 200 г сушеного кишмиша;
  • 100 г смородини;
  • 50 г цитрусової цедри;
  • 225 г борошна з дріжджами (самопідйомного борошна);
  • 1,5 чайної ложки суміші спецій для випічки;
  • ½ чайної ложки харчової соди;
  • 2 збитих яйця.

Як приготувати

Розігрійте духовку до 140-160°C. Змастіть форму маслом і застеліть її пергаментом. 

У великій каструлі розтопіть цукор, масло і воду. 

Коли масло розтопиться, додайте родзинки, смородину і цедру. Доведіть до кипіння і, періодично помішуючи, варіть приблизно 10-15 хвилин. Зніміть фруктову суміш з вогню і дайте їй охолонути до кімнатної температури.

Насипте борошно, спеції, соду і дрібку солі у велику миску. Додайте фруктову суміш, яйця і перемішайте. 

Випікайте 45-55 хвилин, поки пиріг не стане темно-коричневим. Залиште у формі на 10 хвилин, а потім перекладіть на решітку до повного охолодження. 

Наріжте скибочками для подачі.

Різдвяне брауні

 Фото: Jhon Marquez: Pexels

Інгредієнти:

  • 200 г вершкового масла, нарізаного кубиками;
  • 100 г подрібненого темного шоколаду;
  • 100 г подрібненого молочного шоколаду;
  • 3 великих яйця;
  • 300 г коричневого цукру (можна використати будь-який інший);
  • 100 г звичайного борошна;
  • 50 г какао-порошку;
  • ½ чайної ложки суміші спецій для випічки.

Для декору:

  • 9 гілочок розмарину;
  • 9 вишень у глазурі;
  • 1 яєчний білок;
  • 2 столові ложки цукрової пудри;
  • 4 подрібнених шматочки печива амаретті;
  • 9 шоколадних трюфелів;
  • їстівний спрей із золотим блиском;
  • 1-2 чайні ложки цукрової пудри.

Також можна використати будь-які інші прикраси.

Як приготувати

Форму для брауні розміром 20х20 см змастіть маслом і застеліть пергаментом. Розігрійте духовку до 160°C-180°C. 

Покладіть вершкове масло та обидва види шоколаду в термостійку миску і розтопіть в мікрохвильовій печі або на водяній бані.

Залиште шоколадно-масляну суміш трохи охолонути, поки збиваєте яйця та цукрову пудру у великій мисці за допомогою міксера. 

Коли суміш стане "пухнастою", змішайте її з розтопленим шоколадом. Додайте борошно, какао-порошок і спеції, а потім вилийте у форму. Розрівняйте суміш лопаткою і випікайте 20-25 хв.

Дайте брауні повністю охолонути у формі, а потім поставте в холодильник до застигання. 

Поки брауні охолоджується, змастіть гілочки розмарину і вишню яєчним білком, промокніть серветкою, а потім помістіть в цукрову пудру. Залиште висохнути. 

Покладіть шоколадні трюфелі на пергамент або фольгу, а потім збризніть їстівним золотим спреєм.

Посипте охолоджений брауні цукровою пудрою і шматочками печива амаретті. 

Викладіть на пиріг гілочки розмарину і вишневий або золотий трюфель. Додайте гудзики, срібні кульки або інший декор.

Апельсиновий мармелад з кардамоном

 Фото: ROMAN ODINTSOV: Pexels

Інгредієнти:

  • 8 апельсинів (приблизно 1,2 кг);
  • 10 стручків кардамону з насінням;
  • 1 стручок ванілі, розколотий;
  • сік 1 лимона;
  • 850 г цукру для консервування.

Як приготувати

Очистіть і дрібно наріжте 7 апельсинів, видаливши кісточки. Залиште шкірку з 3 штук і дрібно наріжте тонкими смужками. 

Апельсин, що залишився, розріжте навпіл, очистіть від шкірки і дрібно наріжте. Додайте його в каструлю з насінням кардамону і 400 мл води. Згодом туди ж висипте і стручок ванілі та насіння з нього.

Варіть 10 хвилин, поки шкірка не розм’якне, а потім додайте лимонний сік і цукор. Як тільки цукор розчиниться, варіть суміш на повільному вогні 30-35 хв, помішуючи. 

Збільште вогонь і готуйте суміш до застигання близько 10-15 хв (температура кипіння варення 105°С). Якщо у вас немає кулінарного термометра, спробуйте "тест на зморшки" – викладіть трохи мармеладу на холодне блюдце і залиште на хвилину. Якщо він зморщується, коли ви його торкаєтеся, і має тонку плівку зверху – він готовий. 

Розлийте мармелад по стерилізованих банках, закрийте і зберігайте до року або подавайте на стіл.

Вас також може зацікавити:

Що приготувати на свята? Альтернативні рецепти до новорічного столу

Замість шпротів і канапе: 4 рецепти закусок до святкового столу

Як приготувати корисний десерт? 5 рецептів солодощів

Що приготувати з груш: 10 осінніх рецептів

Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.