Святковий стіл без м’яса: 4 вегетаріанські рецепти
Зима – це час, коли всі збираються за святковим столом.
Однак щоб зустріти 2022-й рік, не обов’язково готувати шубу й холодець.
У BBC Good Food ми знайшли 4 найкращі рецепти вегетаріанських страв, які можна легко відтворити вдома.
Медовий салат з гарбузом і пастернаком
Фото: picjumbo.com: Pexels |
Інгредієнти:
- 1 невеликий гарбуз, нарізаний тонкими кружальцями;
- 2 червоні цибулини, розрізані навпіл і нарізані кружальцями;
- 4 корені пастернаку;
- 3 столові ложки оливкової олії;
- 1-2 столові ложки меду;
- 1 невелика чіабатта, розірвана на шматочки (можна з томатами чи оливками);
- 1 столова ложка насіння соняшнику;
- 225 г шпинату;
- 2 столові ложки білого винного оцту;
- 1 чайна ложка діжонської гірчиці.
Як приготувати
Розігрійте духовку до 220°C. Покладіть овочі у велику форму для смаження, полийте ложкою олії і приправте за смаком.
Запікайте 20 хвилин, час від часу перевертаючи, поки вони не стануть м'якими. Полийте медом.
Зверху розсипте шматочки чіабатти та насіння соняшника і поверніть у духовку ще на 5 хвилин.
Покладіть шпинат у велику миску і додайте овочі та чіабатту.
Змішайте оцет, гірчицю та олію, що залишилася, приправте за смаком і додайте в салат. Подавайте гарячим.
Камамбер з віскі та горіхами
Фото: Rachel Claire: Pexels |
Інгредієнти:
- 2 х 250 г веганського камамбера (можна взяти і звичайний);
- 4 гілочки розмарину;
- 4 гілочки чебрецю;
- 50 г змішаних горіхів;
- 2 столові ложки шотландського віскі;
- 3 столові ложки кленового сиропу;
- хліб для подачі.
Як приготувати
Розігрійте духовку до 220°C. Наріжте сир шматочками і розділіть між 8 формочками.
Змішайте трави з горіхами. Змастіть сир віскі, посипте горіхами і полийте кленовим сиропом.
Викладіть на деко і випікайте 15-20 хвилин, щоб сир був м’який і легко тягнувся.
Подавайте закуску з хлібом чи тостами.
Тайський зелений карі
Фото: Polina Kovaleva: Pexels |
Інгредієнти:
- 2 ст .л. рослинної олії;
- 3 цибулини-шалот, дрібно нарізані;
- 4 столові ложки тайської зеленої пасти карі;
- 1 червоний перець чилі, очищений від насіння і дрібно нарізаний;
- 350 г очищеного гарбуза, нарізаного кубиками 1,5 см;
- 1 великий червоний перець без кісточок, нарізаний товстими скибочками;
- 400 г жирного кокосового молока;
- 5 листочків лайма;
- 150 г стручків гороху/бобів едамаме;
- 100 г бейбі-кукурудзи;
- 1 невеликий пучок коріандру, дрібно нарізаний;
- варений рис і шматочки лайма для подачі.
Як приготувати
Розігрійте олію у великій каструлі з щільно закритою кришкою. Додайте цибулю-шалот з дрібкою солі і смажте 7-10 хвилин на середньому вогні, поки шалот не почне карамелізуватися.
Додайте пасту карі, чилі і готуйте 2 хвилини. Тоді вкиньте гарбуз і перець, а потім кокосове молоко і 200 мл води.
Додайте листя лайма, накрийте кришкою і готуйте 15-20 хвилин, поки гарбуз не стане м’яким.
Додайте боби едамаме і бейбі-кукурудзу в цю суміш карі, накрийте кришкою і тушіть на середньому вогні ще 5 хвилин.
Приправте коріандром і перемішайте. Вийміть листя лайма і викиньте.
Розлийте карі в глибокі миски і посипте коріандром.
Подавайте з рисом та шматочками лайма.
Буряковий суп з насінням
Фото: Eva Elijas: Pexels |
Інгредієнти:
- 250 г вареного буряка;
- 100 г консервованої сочевиці;
- 1 невелике яблуко;
- 1 подрібнений зубчик часнику;
- 1 чайна ложка насіння цибулі;
- 250 мл овочевого бульйону.
Як приготувати
Заздалегідь відваріть буряк і приготуйте овочевий бульйон.
Помістіть буряк, сочевицю, яблуко, часник та цибулю в блендер з овочевим бульйоном.
Збийте з приправами до однорідності.
Нагрійте суп на плиті і посипте насінням цибулі.
Вас також може зацікавити:
Чим поласувати на зимові свята? 4 рецепти солодощів
Хочете дізнатися більше здоров'я та здоровий спосіб життя? Долучайтеся до групи Мамо, я у шапці! у Telegram та Facebook.