Учені виявили, що собаки можуть відчувати стрес у людей за запахом

Олена Барсукова — 29 вересня 2022, 18:52

Науковці виявили, що собаки можуть розпізнавати стрес у людей за запахами.

Учені кажуть, що під час стресу відбувається, зокрема, викид адреналіну та кортизолу, прискорюється серцебиття, артеріальний тиск і дихання.

Фізіологічні процеси, пов’язані зі стресом, змінюють запах поту і дихання людини, а собаки можуть розпізнавати ці зміни з точністю до 93,75%.

Відповідне дослідження опублікували у науковому журналі PLOS ONE, повідомляє видання Medical News Today.

Читайте також: Чому собака не може не любити. Досліджують вчені

ВІДЕО ДНЯ
Фото: mountaintreks/Depositphotos

У грудні 2019 року дослідники з Королівського університету в Белфасті та Університету Ньюкасла у Великій Британії вирішили з’ясувати, чи може стрес змінити запаху поту та дихання, і чи розпізнають це собаки.

Дослідження почалося в грудні 2019 року, але під час пандемії дресирування довелося призупинити майже на рік.

Домашніх собак вчили розпізнавати запахи – тренування тривали по годині щотижня протягом приблизно 10 місяців.

Спершу для участі у дослідженні науковці вибрали 20 собак, але з часом більшість із них відсіяли в ході навчання.

Зрештою, до кінця експерименту вчені тренували чотирьох собак: кокер-спанієля, кокапу та двох собак змішаних порід. Вік чотирилапих коливався від 11 місяців до 3 років.

Тварин тренували за допомогою оперантного обумовлення (коли собаки повторюють поведінку, що має бажані наслідки) і позитивного підкріплення (собаки отримували призи за успіхи, а не покарання за помилки).

Під час дослідження собаки мали відрізнити зразки запахів людей, що перебувають у стресі, у розслабленому стані, а також чисті контрольні зразки-плацебо.

До експерименту також залучили 53 людини, 40 з яких тестували особисто, а 13 – дистанційно через пандемію.

Учасники були некурцями, їх просили не їсти, не пити ароматизовані напої та ліки, що змінюють настрій, за годину до взяття зразків.

Читайте також: Пес в окулярах та броні: прикордонники-кінологи показали нову амуніцію для собак. ФОТО

Фото: Reanas/Depositphotos

Спочатку люди витирали піт з лоба шматком марлі і тричі глибоко видихали у флакон, а потім заповнювали анкету для самостійної оцінки рівня стресу, який вони відчували на той час.

Після цього учасники протягом 3 хвилин виконували завдання з "ментальної арифметики", тобто рахували усно, без ручки чи папірця.

У цей момент за ними спостерігали дослідники, які суворо говорили фрази на кшталт: "Ви повинні продовжувати, доки завдання не буде виконано".

Потрібно було вголос рахувати на спад від 9000, щоразу віднімаючи 17 одиниць.

Якщо учасник давав правильну відповідь, він не отримував зворотного зв’язку і продовжував рахувати. Однак коли учасник помилявся, дослідники казали "ні" й називали останнє число, яке той вказував правильно.

Після завершення "тестування" учасники знову здавали зразки дихання і поту з шиї або голови, а тоді повторно заповнювали анкету про стрес.

Зразки використовувалися лише в тому випадку, якщо рівень стресу учасників під час "тестування" зріс щонайменше на два бали.

Також дослідники відстежували серцебиття й артеріальний тиск учасників, які проходили дослідження офлайн.

Зрештою, учені відібрали 36 необхідних зразків і запропонували собакам відрізнити їх у кілька етапів.

У середньому собаки виявляли "стресовий" зразок у 93,75% випадків. Дехто з собак відчував потрібний запах з точністю від 90% до 96,88%.

"Було дивовижно бачити, наскільки собаки здатні розрізняти ці запахи, коли єдина різниця полягала в тому, що відбулася реакція на психологічний стрес", – каже провідна авторка дослідження Клара Вілсон, що вивчає поведінку собак у Королівському університеті.

Нагадаємо, раніше учені з Університету штату Огайо заявили, що собаки можуть знизити рівень злочинності у суспільстві.

Також чотирилапі позитивно впливають на психіку дітей і покращують здоров'я господарів.

Читайте також: Як собака змінює ваш мозок. Пояснюють нейропсихологи

Реклама:

Головне сьогодні