"Це можливість зберегти чиєсь життя". Історія чемпіонки України із легкої атлетики, яка допомагає збирати кошти на бронежилети

Це можливість зберегти чиєсь життя. Історія чемпіонки України із легкої атлетики, яка допомагає збирати кошти на бронежилети

Орися Дем’янюк багаторазова чемпіонка України з легкої атлетики, засновниця бігового клубу "Probig", а також амбасадорка міжнародного благодійного онлайн "Пробігу до 100 тисяч бронежилетів", в рамках якого збирають кошти на 100 тисяч бронежилетів. Учасники ініціативи отримають унікальні медалі із бронесталі.

З початку повномасштабного вторгнення чоловік Орисі, теж професійний спортсмен, Дмитро Дем’янюк пішов добровольцем у ЗСУ, Орися ж почала регулярно проводити благодійні ініціативи на підтримку армії та постраждалих від війни українців. Свою історію спортсменка розповіла "Українській правді. Життя".

Далі – її пряма мова.

Про початок повномасштабної вторгнення

24 лютого я зустріла на стадіоні о 7 ранку і, їдучи туди, я насправді не розуміла, що відбувається. Зазвичай я прокидаюсь, їду на тренування, а вже опісля заглиблююсь у всі життєві події.

У той четвер в нас було заняття з клубом Probig, і вже на стадіоні нас застала сирена. Мені подзвонив чоловік зі словами: "Ви що здуріли? Війна, давайте по домівках".

Участь у теробороні

Вночі з-за кордону повернувся мій брат, і зранку під гул сирен ми втрьох пішли в штаб тероборони. Йти чи не йти – це навіть не обговорювалося. Розуміли, що треба, треба захищатися, хоч ніхто не знав, що на нас чекає.

Я теж хотіла у тероборону, та на 9 ранку перед нами була черга понад 300 охочих, а місць було 117, як нам оголосили.

Через таку кількість жінок вже не брали, тому ми з братом і чоловіком домовились, що я залишусь "назовні", якщо треба буде щось купити, завезти чи доставити. Цим я і займалась перші два місяці. А одразу після Великодня хлопці вже в складі своїх бригад виїхали у Донецьку область.

Про спорт під час війни

19 березня ми вперше після сирени 24 лютого зібралися на стадіоні. Адже усі учасники Probig активно волонтерили і працювали, тренування було один із методів перемкнутися, перевантажитись, почерпнути енергії, щоб "фігачити" далі.

Я неодноразово казала, що якби не клуб, то не знаю, якби я справлялася з постійним стресом. Розуміння того, що на мене розраховують люди, мотивувало мене рухатися й щось робити для них. Також у клубі ми створили монобанку і 30% всіх зарахувань збирали на потреби ЗСУ.

Ми забрали часові обмеження по абонементах на перші кілька місяців, щоб люди не турбувалися про пропущені тренування.

Про благодійність

Перша благодійна подія, яку я допомагала організовувати - це забіг, на якому ми збирали кошти для гуманітарної допомогти жителям Херсона. Згодом разом з управлінням спорту міста ініціювали серію благодійних відкритих спортивних івентів: це і відкриті тренування, лекції, і турніри - а усі кошти спрямували на закупівлю тактичної медицини (на турнікети, аптечки тощо).

Я бачу силу у справі, навколо якої об’єднуються багато людей, великі справи роблять не люди, а команди, тому і долучилася до організації такої великої благодійної ініціативи як "Пробіг до 100 тисяч бронежилетів".

Це дуже важливий проєкт, бо бронежилети потрібні на зараз й у великих кількостях. Що довше ми будемо думати, то менше людей матимуть захист. До того ж мого чоловіка та його побратимів захищають бронижелети від ЛОКу.

Орися з чоловіком Дмитром

Пробіг до 100 тисяч бронежилетів

Якщо я чимось "горю", то мій мозок вже починає візуалізовувати сценарії втілення ідеї в життя. Так сталося і з "Пробігом до 100 тисяч бронежилетів".

Ми розуміли, що формат одноразового відкритого тренування дуже обмежує кількість можливих донатів, а міжнародний онлан-пробіг може залучити велику кількість людей.

На етапі обговорення ідеї я ще не знала, що мій чоловік у бронежилеті Львівьского Оборонного Кластеру, спільно з яким ми організовуємо пробіг. Про це вже дізналась пізніше, але загалом мені була дуже близька ця вся історія. Бо згадую лютий-березень, коли було дуже складно знайти бронижелет, або дуже великі суми називали, незрозуміло якої якості або просто не було нічого.

Спортсменка з медаллю, яку отримають учасники пробігу

Важливість участі у "Пробігу до 100 тисяч бронежилетів"

Тут мова не про біг, не про змагання, а про те, що ти своєю участю у пробігу можеш долучитися до покупки бронежилету для людини, яка захищає тебе там, на передовій. Можливо саме цей бронижелет врятує чиєсь життя.

Я для себе чітко розумію, чому я це роблю, тому що бронежилети це фізично можливість захищати людей від куль, від обстрілів, від осколків. Це можливість, шанс, зберегти чиєсь життя. Біг – це лише інструмент для залучення, це мій інструмент, бо я сама спортсменка, бігунка.

Тут неважливо наскільки ти крутий, наскільки ти спортивний, які в тебе особисті досягнення на якихось дистанціях, це абсолютно неважливо. Це подія, щоб об’єднати людей, щоб допомогти нашим захисникам, щоб допомогти Україні і наблизити нашу перемогу!

Детальніше про те, як взяти участь в ініціативі, дізнайтеся на сайті пробігу.

Катерина Тарновецька, спеціально для УП. Життя

Реклама:

Головне сьогодні