NASA розпочало місію до Місяця після кількох перенесень

Вікторія Андрєєва — 16 листопада 2022, 12:55

У NASA запустили ракету на місяць з місією "Артеміда I". Її мета – повернути астронавтів на поверхню Місяця вперше за півстоліття.

Пуск ракети відбувся 16 листопада о 08:47 за Києвом, повідомили у NASA.

Цей історичний момент можна було переглянути під час прямої трансляції.

Політ здійснила ракета Space Launch System, або SLS, яка має заввишки 98 метрів. На її вершині розташований космічний корабель "Оріон" – капсула у формі гумової краплі. Вона відокремилась від ракети після досягнення космосу.

NASA поки запустили корабель без людей – всередині манекени та роботи, які мають зібрати важливі дані, які є необхідними для запуску майбутніх живих екіпажів.

"Ця місія справді зробить те, що ще не було зроблено, і дізнається те, що невідомо. Вона прокладе шлях, яким люди підуть під час наступного польоту Orion, розширюючи межі оболонки, щоб підготуватися до цієї місії", – сказав керівник місії "Артеміда I" Майк Сарафін.

Очікують, що Оріон пройде приблизно 2 мільйони кілометрів. NASA запевняють, що це – найвіддаленіша точка для людини за всю історію польотів.

Після орбіти Місяця космічний корабель розпочне зворотну подорож, яка звершиться приблизно за 25,5 днів. Астронавти прогнозують, що 11 грудня капсула впаде в Тихий океан біля узбережжя Сан-Дієго. Там її чекатимуть спеціальні команди, щоб доставити в безпечне місце.

Протягом всієї місії інженери NASA будуть уважно стежити за продуктивністю космічного корабля.

Команда має оцінити роботу "Оріону" та його готовність здійснювати пілотовану місію на орбіту Місяця у 2024 році

Нагадаємо, місію "Артеміда I" переносили кілька разів через технічні форс-мажори та несприятливі погодні умови. Зокрема, останній запуск відтермінували через шторм.

Читайте також: У NASA показали фото Землі з відстані 620 тисяч кілометрів

Реклама:

Головне сьогодні