Які були складнощі в організації тестування-2022: відповіли в УЦОЯО

Вікторія Андрєєва — 2 листопада 2022, 17:28

Через війну в Україні, Національний мультидисциплінарний тест замінив звичне зовнішнє незалежне оцінювання у 2022 році.

В Українському центрі оцінювання якості освіти вказали, з якими складнощами зіштовхнулись під час його організації.

Найчастішими негараздами були:

  • повітряна тривога;
  • недостатність часу у складанні завдань;
  • потреба розподілити тимчасово переміщених учасників за центрами оцінювання.

НМТ проводили у форматі тестування з кількома варіантами відповідей з української мови, математики та історії.

Фото: anaken2012/Depositphotos

Одним з недоліків було те, що здобувачі освіти не мали завдань відкритого типу, які передбачають надання розгорнутої відповіді.

Їх виключили, аби скоротити час на перевірку. Крім того, ще не розробили модуль, завдяки якому таку перевірку можна було б автоматизувати та оцінити.

"Використані під час оцінювань тестові форми були дещо закороткими для дійсно якісного оцінювання учасників НМТ за всіма трьома предметними галузями.

Організатори доклали всіх зусиль, щоб розробити форми такої мінімально прийнятної довжини, які б забезпечували, з одного боку, якомога повніше охоплення змісту програм тестування, а з другого – якомога кращу диференцію учасників НМТ за рівнями їхньої підготовленості", – зазначили у звіті.

Недоліками проведення НМТ стала, зокрема, його універсальність: низка абітурієнтів не змогли показати свої знання з тих дисциплін, які є ключовими у їхніх майбутніх професіях. Наприклад, іноземні мови, природничі дисципліни, медицина.

Проте вибір української мови, математики та історії України підвищили вагу національного компонента освіти у воєнний час.

У 2023 році планують розширити кількість дисциплін до тієї, яка була у попередні роки.

У Центрі оцінювання якості освіти також вказали на необхідність розробки спеціального модуля для адміністрування випробувань.

"Такий функціонал дозволив би організаторам оцінювання спостерігати за перебігом НМТ, оперативно вирішувати певні проблемні питання, пов’язані із його проведенням. Цьогоріч усі подібні запити скеровували до розробників платформи, що дещо ускладнювало роботу колективу УЦОЯО і РЦОЯО", – зауважують автори звіту.

Нагадаємо, що цього року зареєстрували рекордну кількість абітурієнтів з 200 балами. Їх набрали аж 7462 учасників.

Читайте також: Хто відповідає за безпеку учасників НМТ? Пояснює омбудсмен

Реклама:

Головне сьогодні