Як війна вплинула на стосунки українців – головне зі статті Washington Post

Яна Осадча — 11 січня 2023, 18:09

Війна вплинула на особисте життя українців, зокрема військових, яким важко з кимось познайомитися чи підтримувати близькі стосунки з партнерами.

Про це пише The Washington Post.

За словами професора школи медицини Бостонського університету Кейсі Тафт, війна змушує військовослужбовців відганяти страхи, тривоги чи депресію. Коли вони повертаються додому, їм може бути важко спілкуватися зі своїми дружинами або нареченими.

"Коли люди борються за виживання, вони не думають про інтимну близькість, про секс, тому що це про задоволення, відпочинок. … На війні немає часу на задоволення. Немає часу на відпочинок", – каже Тафт.

Фото: belchonock/Depositphotos

30-річний український військовий Влад служить у так званій сірій зоні, він відзначає, що у воєнний час йому стало важко знайомитися та зближатися з жінками.

"У мене не вистачало сил вести розмову далі: "Як справи? І далі нічого не йде. Мені треба багато енергії, щоб продовжити діалог", – каже військовий.

Лейтенант української армії 36-річний Кирило Дороленко говорить, що він та його підлеглі під час відпусток іноді призначають побачення дівчатам, однак не завжди вистачає часу на те, "щоб змінити свою воєнну реальність на емоційну та ніжну".

Професор Тафт вважає, що психологічні травми, отримані у зоні бойових дій, також можуть спричинити своєрідне мислення про "режим виживання".

"У людини буде загострене почуття недовіри до інших. Коли військовослужбовець повертається додому, важко вимкнути цей режим виживання", – каже Тефт.

За його словами, пережиті на війні почуття можуть змусити ветеранів звинуватити своїх партнерів у зраді.

Багато українців кажуть, що під час війни ухвалили багато важливих рішень, які стосуються особистого життя: розірвали старі стосунки, завели нові, заручилися.

32-річна киянка Женя Асланян у 2019 році розлучилася зі своїм хлопцем Антоном, оскільки він хотів переїхати до Канади, щоб навчатися там у льотній школі.

Коли почалася війна, Антон повернувся з Іспанії, щоб служити в українській армії.

Через кілька місяців вони повернулися разом і одружилися.

Однак частіше війна призводить до збільшення дистанції між партнерами.

43-річний військовий Ярослав Сачко каже, що не бачив дружину та дітей відтоді, як вони переїхали до Німеччини на початку 2022 року. Тепер він хвилюється про те, якою буде його зустріч з жінкою.

"Я ніби ніколи її не зустрічав, не бачив. Це майже як знайомство з іншою людиною. Нам доведеться знову пізнавати одне одного", – каже Сачко.

Утім, війна не призвела до зниження продажів товарів у секс-шопах, каже менеджерка одного з таких магазинів у Дніпрі.

Комплектів білизни продають менше через те, що багато жінок виїхали з України, однак у магазині спостерігається сплеск інтересу до дистанційних гаджетів для пар, які перебувають на відстані.

Через часті перебої з електроенергією в цьому магазині також зросли продажі іграшок зі світлодіодним освітленням і презервативів, що світяться в темряві.

Нагадаємо, ми писали про те, як зберегти стосунки на відстані.

Читайте також: Як врятувати психіку і стосунки під час війни: важливі психологічні тексти 2022 року

Реклама:

Головне сьогодні